Stickning

Ja men då har jag varit lite flitig med stickningen ikväll alltså. Bakstycke klart och nästan en hel ärm. Det är inte som att sticka en halsduk precis. Den går ju skitfort. Här är det tunt garn och tunna stickor, inte alls vad jag är van vid precis. Men jag kämpar vidare, har man börjat måste man också slutföra.

Har också pratat en del med Nettan ikväll, hon är ju inte riktigt klok alltså. Har gjort 36 ganska stora pajer. När jag bakar paj blir det små portionspajer men inte här alltså, hon hittade formar stora ungefär som de man köper ute för en portion så för henne fick hon göra fyra pajdegar för att det skulle täcka alla 36, medan jag kan göra 36 st på en pajdeg. Då förstår ni hur stora dasslock hon har gjort.

Inte nog med det, hon hade dessutom satt en kalldeg och skulle precis nu börja att göra gifflar. Hur många då kan man ju undra, för ett helt kompani eller ???

Ja, jag vet ju att allt skall ju gå till hundklubben nu på söndag när de har något stort evenemang, typ 70 personer kommer. Sen inte inte med det, hon ska göra mackor också, det ska tydligen bli med köttbullar och grejer, vet inte allt hon hittat på.

Ni hör va, det är inte bara jag som lagar mat och bakar, hon är ännu värre.

Nu ska jag slå en liten pling och höra hur det går med gifflarna.

Sen är det natti natti för mej och kanske för dej också.
MrsBettan

Torsdagshandling

Idag har gubbarna varit ute på promenad i solskenet. Vi, Nettan, Michaela, Nathalie, Leon och jag, passade på att åka och handla mat. Vi tog en tur till City Stormarknad, det är härligt att handla där tycker jag. Härligt undrar ni förstås, men det finns så stora ytor att röra sej på utan att behöva trängas med andra vilket gör att det är en fröjd att ta sej fram. Dessutom tycker jag att de har en bra köttdisk. Butiken är dessutom jättestor och allt finns där i alla möjliga fabrikat.

Efter handlingen tog vi en tur till Vällingby eftersom Nathalie skulle handla en bh. Tuttarna är inte så viktiga att de finns, det är bara det att kompisarna har börjat handla bh och då måste man hänga med. Eller hur. När vi kom dit kom vi ihåg att det var invigning av Vällingby C idag. Jättestora röda mattor fanns utlagda i centrum. Typiskt, men det var ju bestämt att vi skulle handla hennes bh så det var bara att försöka hitta en p-plats. Vi hade tur.
 
Efter Vällingby tog vi en tur till Ikea. Nu var det Michaela som ville ha en stor ram till sitt rum. Jag tycker inte att jag gör annat än är ute och kör bil hela dagarna sa Nettan. Jag förstår henne eftersom igår for hon också runt som en skottspole överallt.

Efter Ikea bar det hemåt i alla fall. Eftersom gubbarna satt hemma hos oss och åt lunch smög jag ner till nedervåningen och fortsatte att sticka på Leons tröja. Den måste ju bara bli klar. Har nu stickat framstycke och nästan hela bakstycket fick jag klart idag. Ikväll ska jag fortsätta med ärmar, så det ser lite ljust ut. Kanske jag hinner innan den blir för liten.

Nu har jag inte tid längre - ska fortsätta att sticka.

Kramar från MrsBettan

På shopping i stan

Idag var Michis, Leon och jag inne i stan i blåsten. Inte så härligt väder men det brydde sej inte Leon om precis. Han sov så gott nästan hela tiden. Som vanligt blev det lite shopping först på NK där jag inte kunde motstå ett par skedar. Alltså sådana som man serverar en liten häftig smårätt på. Dom var faktiskt ganska stora och skithäftiga så även om jag har hur många som helst fick det bli dom också.

Sen var vi uppe på barnavdelningen och köpte en liten snuttefilt till Leon. De har sådana med olika liksom tyglappar i sidorna, svårt att förklara. För dyrt tyckte Michis, men gammelmormor handlade.

Sen var vi iväg till Sturegallerian och där åkte vi upp till restaurangen som finns en trappa upp. En underbart härlig räksallad tog vi, jättestor och smarrig med riktigt massor av räkor, inte burkräkor precis utan stora härliga smaskiga. De hade även småpotatis i vilket satte extra piff på salladen samt världens härligaste dressing hade de haft på. Vi njöt.

Sen vandrade vi hem igen med ett kort besök på Åhléns för att inhandla lite mascara.

När vi hade ätit vår sallad såg Michis till att Leon också fick lite mat, passade oss bra innan vi drog vidare. Här kommer lite kort från vårt besök.



                                                             

Färdigätit, men gäspar häftigt           Kolla vad jag kan, Ahhhhh           Får väl skärpa till mej, Ok ta ett kort nu.

Sov gott alla mina älsklingar önskar Gammelmormor



Stickning

På em satte jag fart med att sticka en liten tröja till Leon som jag har lovat. Det går ju inte att vänta med det precis, då har han väl vuxit ur den innan den blir klar. Får fortsätta i morgon kväll igen.

Annars var jag bara flitig i fm, em har jag nästan bara latat mej faktiskt. Tog väl i för mycket på fm.

Nu väntar min härliga säng.

Kram MrsBettan

Slut på helgen

Hejsan svejsan,
Nu är helgen slut och det känns faktiskt skönt. Idag har jag återupptagit städandet igen. Hela nedervåningen är nu klar, inklusive tvättning av golv. Sen håller jag på att tvätta lite också som omväxling. Kul va. Hi, hi.

På lördag kommer 2 par grannar in till oss på middag så jag påbörjade lite smått förberedelserna igår em och gjorde en chokladmoussetårta. Sen får jag se vad det blir för förrätt och varmrätt. Har inte bestämt mej ännu. Kanske blir fisk, det ger sej. Det passar ju bra med fisk när man har en mäktig choklad som efterrätt. Ska se om jag hittar något annat än lax att äta eftersom det är väl ganska många som har ätit lax i alla variationer nu i helgen.

Kramis
MrsBettan

Påsk

Jamen, nu har jag väl varit dålig på att skriva. Har helt enkelt inte haft tid till det. Nettan med familj samt Monia och Kjell skulle ju komma på påskmiddag på självaste påskafton och jag ville ju ha lite gott att bjuda på. en riktig påskmiddag med allt. Och det fick dom.

I veckan bakade jag bröd. Ljust bröd, mörkt bröd samt Dalslandsbröd. Sen fixade jag i ordning 12 st förrätter. Enar var inte så där jätteglad för alla rätter. Det är ju ingen som kommer att äta upp allt som du har ordnat. Skit samma, jag skulle bara ha dessa förrätter, Det var blandande rätter med inlagd sill, matjessill, laxägg, gubbröra, nubberöra, laxcoctail, löjrom, parmalindade laxbitar, jag kommer inte ihåg allt faktiskt. Men det gick hem. Alla tyckte att det smakade bra i alla fall.

Sen var det förstås allt bröd och ost och sen till efterrätt blev det  hallonpajer med punchparfait. Egentligen hade jag gjort hallonpajerna till Michis och Nathis men efersom det blev 10 st så fick alla varsin. Hoppas att det smakade bra. Punschparfait var helkt suveränt god tyckte jag själv. Bra smak av mycket punsch.

Glad påsk alla bloggare
MrsBettan

Kakor

Hallojsan. Idag har det städats igen. Tänkte att det skulle bli klart innan helgen så jag slipper det. Jag har ju vanan inne, hi, hi,. Ja, egentligen ska man ju inte skratta, det är ju så tråkigt att städa, men man måste ju få bort allt damm. Så nu har jag fixat sovrum, arbetsrum, vardagsrum på övervåningen så det är klart. Fixat bordet också i vardagsrummet till påskafton med lite pynt. Var iväg idag till Plantagen och inhandlade lite blommor så det ser lite roligare ut.

Sen ikväll hr det gjorts stekta ägg. Sockerägg alltså. Enligt Nettan var det helsött och det kan jag ju förstår eftersom det bara är florsocker äggula och citron i smeten, och sen en liten non stop som äggula i mitten. Bra på kul har jag gjort dom. 

Efter det satte jag igång och gjorde dubbla syltkakor, med hallonsylt emellan. De såg riktigt fina ut. Fick hälften av smeten över så den spritsade jag ut i långa stänger som jag knipsade av i småbitar. Hade helt enkelt inte lust att göra fler syltkakor. Det var lite pill med dom.

Nu väntar min sköna säng på mej. Hoppas jag kan sova i natt. Det är nämligen skönast att sova på morron konstigt nog, jag är skitpigg på kvällarna.

Natti MrsBettan 

Mitt gamla kök

Nu när jag satt in bild på mitt nya kök - kolla här hur mitt gamla såg ut.


                               

Otrolig skillnad va. Nu förstår ni kanske varför jag är lycklig.

MrsBettan

Köksbilder

Jag har ju lovat Beate att visa hur köket blev, så här kommer det två bilder från olika vinklar.

Mitt Underbara kök som jag bara älskar.


                                            

Visst ser det fint ut.

MrsBettan


Bröd

Här kommer en liten bild på mitt bröd som jag bakat.

Smask, smask ska det bli i påsk.




Måste ju visa er hur fina de blev.

MrsBettan

Ny header

Här loggar man in och vad hittar man. Ny design på min blogg. Det är mitt barnbarn som varit inne och ändrat.

Jag gillar den inte. Sen står det "mitt fulla pensionärsliv". Herregud, går man omkring och är full hela dagarna (utan att veta om det) eller vad menas med det.

Jag vill ha tillbaka mitt gamla utseende. Vitsigt va. Man ska inte ändra gamla människors utseende.

Snälla Michis, ta tillbaka min gamla, med den gamla texten också.

Kram

Hittegods

En annan som är lite slö att skriva på dagen, får göra det på kvällen i stället. Efter frukost i morse påbörjade jag letandet efter mina formar. Kunde liksom inte släppa greppet om dom. Visste att jag inte hade kastat dom. Samtidigt kom jag att tänka på "var fan är glassmaskinen". Den har jag inte heller sett. Det är inte lätt för Enar att kasta saker för jag kommer ihåg vad jag har. För det mesta i alla fall.

Jag började leta på övervåningen efter formarna. Frågade Enar om han kastat dom. Jag har inte sett dom sa han. OK. Ner till nedervåningen och började öppna varenda skåp som finns där nere. Och överst, för mej ointaglig  hylla eftersom jag bara är 162 cm, ser jag något som liknar mina formar. Lite svårt att se eftersom ett stort plastskynke fanns där. Hur ska man ta sej dit upp utan stege? Jo, ropa på hr P förstås.

Var är du någonstans undrar ju han? Han hade ju ingen aning om var jag befann mej. Bakom plastskynket fanns mycket gott till mej. Mina bakformar till bröden, glassmaskinen, och en del del andra bakformar. Jiiihaaa. Dagen var räddad. Precis när jag höll på att fixa i ordning var allt skulle stå, började det plinga i mobilen också. Typiskt.
Snabbt upp. Det var Kappahl som ville lämna 25% på ett plagg. Jamen, det kanske man skulle göra idag.

Ringde Nettan och undrade om vi inte skulle ta en tur till Kappahl. Jag köpte ett par brallor där för ett par veckor sen som var så sköna, kan vara bra att ha ett par till. Sagt och gjort. Vi åkte tillsammans med Mickis och Leon (som sov som vanligt) och skulle handla. Inte sjutton hade Kappahl i Barkarby mina brallor precis. Fick bli två tunikor i stället. Inte så dumt. Gjorde dessutom ett bra kap, en hade kostat 250 spänn och var nedsatt till 99. Tackar som bjuder. Den andra fick jag 25% på.

Och sen vet ni vad jag gjorde. Jao, jag bakade förstås, igen. Jag måste bara ha min vaxholmslimpa. Den är så jäkla god. Den är gjord på filmjölk, sirap, anis, fänkål. pomeransskal, bikarbonat, bakpulver och rågsikt. Smeten blir en stor gegga bara. Man behöver inte jobba på bakbord med den, det går överhuvudtaget inte. Bara att gegga ner i avlånga brödformar. Åh, så jäkla goda alltså. Nu har jag gjort två stycken stora bamsar som jag bara älskar. En tunn skiva med ost på är helt suverän. Smask.

Sen har jag faktiskt latat mej ett tag. Tänkte sätta igång och baka syltkakor men sket i det rakt ut sagt. Det kanske blir i morgon. Måste se om det finns någon plats i frysen bara. Den börjar se jäkligt full ut. Jag köpte också en hel lax idag eftersom det var så bra pris. Den har jag rensat från alla ben och fryst in i lagom stora bitar.

Nu på kvällen satte jag i gång med att ordna till det i kylen., Jag har inte varit riktigt nöjd med hur jag har satt inredningen. Det visade sej att jag tydligen hade lite hjärnsläpp när jag satte in hyllorna på kylskåpsdörren. Fick flytta om ett par gånger innan det blev perfekt. Nu är jag nöjd och kan faktiskt gå och lägga mej.

Kramar MrsBettan


Bakning

Så har jag haft min roliga dag idag. Jag har bakat. Började med att baka två stycken vita flätbröd. Det är bara ett måste på påskbordet liksom på julafton. De är så underbart härliga alltså. Stora, lätta,, och smaskliga. Sen tog jag och bakade 24 st kokosformar. Pajdeg i en aluminiumform och sen en klick apelsin- och morotsmarmelad och sen skulle det i en gegga av kokos, smör, ägg socker, lite potatismjöl. Har inte smakat, men de ser helsmarriga ut.

Ikväll höll jag på att få hjärnblödning (nästan i alla fall) eftersom jag letade som en galning efter mina bakformar för bröd. Det är bara det att de finns inte någonstans, och tur var väl att jag inte hade alla ingredienser hemma så jag kunde baka min underbara filmjölkslimpa. Den ska jag bara ha alltså, så det blir att köpa nya bakformar. Har ju hur många bakformar som helst, men inga brödformar. Jag var t.o.m. tvungen att ringa till Nettan och fråga om hon hade fått hem dem. Men så var det inte.

Frustation. Vad gör jag då. Måste baka helt enkelt. Satte igång med att baka Enars mammas matbröd i stället. Hade förra veckan fått ett recept av Enars syster, som var lite halvfärdigt om man så säger. Hur mycket mjöl man skulle ha i fick man fixa själv, och hur lång tid det skulle ta i ugnen visste jag inte heller. Jag bakade i alla fall, det var ett recept med hälften rågsikt och hälften vetemjöl och sen skulle man fixa runda kakor av det. Hur tjocka visste jag ju inte men jag tog på ett ungefär. Allt är klart nu, och jag har provsmakat. Skitgott bröd, jag var tvungen att ta två små skivor. Det kanske smakar hr P i morgon bitti.

Här hemma luktar det nybakat bröd i hela huset. Visst doftar det underbart.

Nu ska jag faktiskt ta och knyta mej, dumt uttryck egentligen, vem vill sova som en knut.

Suss gott
MrsBettan

PS Om det är någon som är intresserad av recepten så hör av er så fixar jag in dem på bloggen. DS:

Kväll i timmerkojan

Nu ska jag faktiskt gå och sussa. Sover som en häst på morronen så det är väl lika bra att krypa ner under täcket nu, eller ?

Sov gott
MrsBettan

Köket

Jag har ju glömt att sätta in bild på köket. Tyvärr har jag inte tagit något nygg kort, men det kommer.

Här kommer ett "gammalt" kort på det nya köket.


Kroppisar

Äntligen är kroppkakorna färdiga. Det är inte lätt att koka kroppkakor när man inte har en stor kastrull. Jag har fortfarande inte skaffat mej allt till min nya häll. Katrullen jag hade var lite liten så det tog lite tid. Men vad gör det egentligen, tid är ju det enda man har gott om i min ålder. Innan jag fixade kroppkakorna gjorde jag färdigt mina små minipizzor. De fick bli fyrkantiga denna gång, hade ingen lust att baka ut till små rundlar som jag brukar göra. Huvudsaken är väl att de smakar gott.

Jag såg att Beate också hade gjort kroppisar, öländska, men det gör inte jag, jag gör med kokt potatis som jag blandar med mjöl, ägg och salt och sen lägger jag en fyllning i med stekt lök och rökt sidfläsk som jag stekt i tärningar. Sen kokar jag kroppisarna i saltat vatten. De blir så jäkla goda. Idag fick jag över 30 st faktiskt. Det är ju lika bra att göra en hög när man ändå håller på. Sen stoppar jag in resten i frysen. Enar äte lingonsylt till och jag skirat smör.

Idag blev det ingen bakning som jag hade tänkt mej, så det får väl bli i morgon kanske om inget annat poppar upp.

Stor kram
MrsBettan

Kroppisar och småpizzor

Tjillevippen alla glada bagare. Idag skulle jag göra Per Morbergs pizza och det var inte roligt precis. Det stod i receptet att det skulle vara 1,5 dl vatten och 8 dl lantbrödsmjöl. Och hur fan kan man få ihop det. Jag hade i 6 dl mjöl och det blev som en jäkla klump. Förstod att det inte gick att använda. Som tur var skulle själva pizzdegen gräddas först och sen skulle man ha på fyllningen. Jag kastade skiten, det smakade inte alls bra. Som tur var hade jag ett paket med pizzadeg så den använde jag sen i stället.

Jag som brukar ta ut mått med runda småpizzor tog i stället och gjorde två stora pizzor som jag sen har delat i småbitar. De blev  faktiskt inte så dumma. Jag hade på lite kyckling som blev över häromkvällen samt rökt kalkon, gjorde faktiskt egen tomatsås (duktig idiot va) och sen var det mozarella och basilika på. Helsmarriga, jag har provsmakat.

Nu har jag stekt rökt sidfläsk och lök samt pressat kokt potatis så nu ska jag in och göra kroppkakor. Jag bara älskar kroppkakor, kan äta dem kalla eller stekta eller kokta. Hur som helst alltså. Jag brinner för kroppkakor.

MrsBettan


Löööördag

Oh, fy sjutton vad det är skönt att det är lördag. Ska jag säga som är ledig varje dag, men jag tycker fortfarande att fredag och lördag är toppendagar och jag hoppas att jag tycker det ett bra tag framöver. Ikväll har min dotter Nettan lärt mej hur man infogar bilder, så nu jäklar är ni inte säker längre vad som kommer att dyka upp på min blogg. Hi, hi.

Nu ska jag testa att sätta in en bild, kan bli på Enars brorsa, ganska häftig




Hoppas att ni ser hur roligt vi hade när vi höll på att fixa köket.

Puss och kram
MrsBettan

Mitt häftiga kök


Kväll

Nu är det kväll i timmerkojan. Jag bara skojade.   I Kväll var vi och handlade väldigt sent, klockan sex, så jag var inte hemma förrän åtta. Men vad gör det egentligen, kul med lite omväxling.

Nu handlar det bara om mat alltså. Hade tänkt att till helgeb laga kroppkakor (jag älskar kroppkakor). De ska vara med kokt potatis och rökt sidfläsk med lök. Sen kokar jag dom. De är så jäkla goda att man kan äta ihjäl sej.

Sen i morgon (bra att jag nämnde det faktiskt eftersom jag glömt att ta fram köttet) jag går och hämtar det nu.
Kommer strax tillbaka.

Nu har jag tagit fram oxfilén. Jag hade tänkt mej oxfilé i tärningar  som steks häftigt och sen råstekt potatis. Sen tar man en äggula på oxfilén och det blir ju så jäkla gott alltså. Sen köpte Nettan och jag idag gröna minisparris som passar perfekt till. Det blir vår mat till middag i morron. På dan hade jag tänkt stekt prinskorv med äggröra, så jag hoppas att det passar herr P.

Nu dags för tandborstning och natti natti
MrsBettan

Diverse inköp

I fm var vi iväg en sväng till Ikea igen. Kom underfund med igår kväll att jag bara har sex tallrikar och assietter av mina vita, och det går ju inte. Nettan kom och hämtade mej och så snabbt iväg till Ikea och inhandlade 2 till av vardera sorten. Passade också på att köpa 8 glasassietter i samma serie. Jag vill nämligen använda dessa till påsk och då kommer vi att vara 8 personer.

Vad knäpp man är va. Inte nog med det. För några veckor sedan köpte jag på Cervera ett svart underlägg med glaspärlor runt kanterna, och hur många köpte jag då? Ja, visst sjutton, 6 st. Så efter Ikea bar det förstås iväg till Cervera och kompletterade med 2 st. Hade tänkt ha dessa också till påsk förstås. Nu är det klart i alla fall.

Någon helgmat har vi inte hunnir med att handla ännu. Enar är iväg en sväng med barnen (Nettans barn) och handlar vårjackor. Det är hans uppgift varje vår så de förväntar sej det. Som vanligt blir det nog mer än bara jackor kan jag tänka mej. Sen när Christer kommer hem ska vi åka iväg och handla hade vi tänkt.

MrsBettan

Dammsugare

Hejsan svejsan, som sagt, gör man inte dammsugare så dammsuger man. Dammsuga har jag fortsatt med i dag faktiskt (som omväxling). Nu är hela övervåningen städad för idag och för hela helgen, jag kommer inte att ta i en dammtrasa eller dammsugare. Bara godis-dammsugare. De blev faktiskt inte så dumma. Lätta var de också att göra eftersom jag hade en bit sockerkaka färdig i kylen. Har man ingen egen sockerkaka går det ju lika bra att handla en. Här kommer receptet för de som också känner för att göra dammsugare. Jag fick 23 st men det beror ju på hur stora man vill ha dem. Jag kunde ha gjort dem mindre, men så blev det inte.

Receptet är hämtat från Året Runt nr 11.

1/2 sockerkaka, ca 6 dl smulor
1 1/2 - 2 msk punsch eller konjak
40 g rumsvarmt smör
2-3 msk riven mandelmassa
2 msk finhackad blockchoklad

Garnering:
300 g mandelmassa
grön, röd eller gul hushållsfärg
50 g mörk blockchoklad
1/2 tsk olja eller smält smör

Blanda alla ingredienserna i en skål eller matberedare med kniv. Arbeta till en deg och forma till rullar, ca 1 cm i diameter. Skär i 3-4 cm bitar.
Garnering: Riv mandelmassan och färga den med några droppar hushållsfärg. Arbeta den jämn och fin på bakbordet. Använd florsocker som mjöl. Kavla ut den tunt och skär i remsor som är lite kortare än rullarna. Rulla in dessa i marsipanen.
Smält chokladen och tillsätt lite matfett, Doppa dammsugarnas båda ändar i chokladen. Låt dem stelna på smörpapper.

Det var lite kladdigt faktiskt. När jag skulle riva mandelmassan satte jag in alla dammsugare i kylen så länge så att de blev lite fasta, annars blev det för kladdigt. Men goda blev dom. Lycka till.

MrsBettan

Ikea

Idag var Mickis och jag iväg en sväng till Ikea faktiskt. Skönt med lite avkoppling från städningen. Hon behövde en ny back till sitt skåp eftersom hon fått så mycket kläder till Leon från grannen. Tydligen en stor kartong, Det är ju kul att grannarna ställer upp också.  Passade på att köpa en liten kastrull också till den nya hällen. Va sjutton ska man köpa dyra katruller för när det finns billiga på Ikea. Suveränt. Då kan man ju byta när man tröttnar på dem.

Sen var det hem igen och börja städningen i sovrummet. Har väl hunnit med hälften ungefär. Vet inte vad man ska göra av alla saker bara. Har ju alla stickade halsdukar där nere, vill inte ha dem på vinden för då vet man inte hur de mår precis. Ska väl försöka hitta på något till i morgon.

Sen har jag gjort dammsugare ikväll. Var så sugen på att göra dom eftersom jag hade sockerkaka kvar som ingen ville äta upp. Och helt perfekt blev det eftersom Enar ville sova tidigt. Fram med maskinen och raskt gjorde en smet av sockerkaka, punsch, hackad choklad, mandelmassa. Sen skulle de rullas såklart som små cigarrer och sen skulle mandelmassa på som var blandad med färg. Jag tog gul färg eftersom det snart är påsk. Sen satte jag på mikran för första gången och smälte choklad. Helt suveränt. Det enda var att det stod ett par gradtal kvar på displayen som jag inte visste hur man fick bort. Men snabbt och hämtade instruktionsboken så var det klart.

Nu är det sjuss i säng. Kramar på er alla från
MrsBettan

Städtant

Ja då var det dags att fortsätta städa igen. Jag har skjutit upp nedervåningen länge så nu fanns det ingen återvändo. Det kan ju inte se ut så här i Påsk precis. Hela jäkla dagen har jag hållt på med endast ett stort vardagsrum där nere. Det är klart att jag passade på att kasta massa saker som inte behövs. Skit alltså, och därför tog det ju extra lång tid.

En sak som var rolig var att jag hittade tre brev från Nettan när hon var  på språkkurs i England. Hon börjar så glatt med "Hallo my dear", eller nåt i den stilen. Jag måste ju såklart läsa alla brev och även det tog lite tid. Året var 1982 så hon var 16 år. Kom inte ihåg hur länge hon var där, men en vecka var hon sjuk i alla fall i käkledsinflammation. Hon skriver att hon inte har kunnat få i sej någonting alls nästan och har blivit jättesmal. Väger 40 kg. Sen älskar hon inte gröna ärter, vill inte se några ärter hemma på bordet när hon kommer hem.
Jättekul läsning.

Åkte en snabbis och handlade lite på em så man kom bort från eländet ett litet tag. Sen fortsatte jag att städa till drygt sju i kväll. Så idag har man gjort ett bra arbete.

Glömde tala om att jag också hittade kort på Åke och Gittan och deras barn när de var med oss ute och seglade. Jag tror att Åke har fixat korten. Jättekul att se. Satt och småflinade igen.

Resten av kvällen har jag slappat - vi tittade på fotboll och såg att Inter förlorade. Men sånt är livet. Härlig gräsplan hade de att springa på, helgrön och fin.

Dags för sängen snart.
Kramar till alla bloggare från MrsBettan

Bakning

Bakdjävulen har slagit till igen.  Tänkte först baka ett par småformar med blåbär i men jag ångrade mej och längtade så efter småformar med äppelmos i. Jag skulle ju inte ha använt receptet som var för blåbår förstod jag efteråt. Vilken jäkla deg, allt annat än rolig. Men nu stod jag där med degen så det var bara att få i formarna. La sen i en tsk äppelmos och skulle sen försöka forma till ett lock av degen. Och hur kul var det. Det gick ju såklart åt pipan. Provade med två st men fick fiska upp den lilla degbiten igen. Jag gräddade formarna i alla fall, kanske de skulle bli goda ändå, hoppas man ju i alla fall. Försökte sen att få ut dom ur formarna varma, men se det gick inte alls, höll på att bränna ihjäl mej. När de hade kallnat så gick det bättre. Jag slängde in dom i frysen, hade ingen lust att ens provsmaka.

Dessa formar gjorde jag igår. Idag tänkte jag göra något som jag klarade av. Utan ugn helst. Hittade ett recept på en punschparfait. Och hur mumsigt lät inte det. Det var ju lätt dessutom, bara vispa grädde, ägg och vitor var för sej och sen blanda ihop med punsch. Den ser faktiskt heltoppen ut. Passar bra att ha till påsk om någon kommer.

Enar och jag var sen iväg till Sköndal av alla ställen och beställde klinker till hallgolvet. Mellangrått, stora plattor, kommer bli skitfint tillsammans med ekparketten. Sen har jag tittat på recept hela em för att hitta något spännande. Bra att ha lite förberett inför helgerna som kommer. Det blir en del fester framöver och då har man i alla fall en del klart.

Ikväll åt vi rökt lax med dillstuvad potatis till, det var längesen så det var faktiskt jättegott.

Nu är det dags för sängen - suss gott
Kram från MrsBettan

Solna

På fredag ringde Nettan och undrade om jag skulle följa med till Solna C. Klart som korvspad. Snabbt fixade jag frukost till gubben och mej och sen fixade jag i ordning mej själv. Jag hade nämligen lite sovmorron (igen) så här gällde det att rappa på.

Nettan skulle köpa ett par skyltar till Hampus och Valle i leksaksaffären så det fixade vi först. Sen var vi förstås inne i den nya pärlaffären som öppnat i Solna. Massor med fina pärlor som man förstås inte kunde låta bli att handla lite av. Aja baja, inte handla så mycket sånt. Men det gjorde jag i alla fall.

Sen var det full fart hemåt. Michis skulle vara hos bvc klockan halv ett och väga Leon. Massor med bilar ute så de hann inte skjutsa hem mej först så jag följde med till bvc. Leon hade gått upp lite och väger nu 4010 gram. Lillplutten.

Sen hem och laga lunch till gubben.

MrsBettan

Smycken

Torsdagen blev inte alls vad jag hade väntat mej. Nettan och jag brukar åka ganska tidigt och handla. Men så blev det inte idag. Jag ägnade min dag åt att sortera alla smycken. Kan snart öppna smyckesaffär verkar det som. Hur mycket som helst av allt möjligt. Hur många broscher jag hade kunde jag knappt tro när alla var samlade. Det tog faktiskt nästan hela dagen att sortera och göra i ordning allt. Men nu är allt klart. Toppen.

Vi handlade mat Nettan och jag klockan sju på kvällen. Det var riktigt skönt att åka iväg så sent faktiskt. Konstigt nog var det ganska många som handlade så här sent. Vi åkte till Coop Forum i Vinsta och de har öppet ända till klockan 10 på kvällen.

Sen var det bara hem - packa in maten - laga lite mat - och suss i säng.

MrsBettan

Frisören

Idag har jag varit och klippt mej och fått lite färg i hårbotten också. Kan behövas i min ålder annars ser man ut som en Zebra och det är ju inget vidare kul precis. Fast jag har lite likhet med en Zebra ändå faktiskt när jag tänker efter. Min bak är väl lika bred, Ho,ho. Tur att man säger det själv innan man får höra det av andra.

Resten av dagen ägnade jag åt min favoritsysselsättning !!! Ja, just det, städning i garderoben. Där har man slängt in, nästan i alla fall, kläder och andra pryttlar så det var en salig röra. Vilken tid det tar att vika om alla småtröjor och tjocka tröjor som man har. Det roligaste är att jag inte trodde att jag hade ett svart linne och till i julas så köpte jag ett. Det visade sej att jag nu har 6 st svart linnen !!!!

Sen har jag hittat två parfymflaskor också, ouppackade, min favorit dessutom, Issey Miyake. Den är ssååå underbar och passar mej perfekt. Tänk bara, 2 st helfulla flaskor har jag. Jiihaaa.

Det är sånt som gör att det faktiskt kan vara lite kul att städa. Sen har jag en hel kasse med halsband och örhängen och diverse andra saker att ta hand om i morgon som jag inte hann med i dag. Det blir spännande. Jag smygtittade lite i lådorna och upptäckte ett par örhängen som jag definitivt inte hade en aning om att jag hade. Undrar var dessa kommer i från. Får fråga Nettan, hon brukar ha bättre koll än jag.

Efter en middag med stekt röding mår jag nu helbra. Den var underbart god. Så nu är det dags att lägga kroppen horisontellt faktiskt och drömma sköna drömmar

Måste berätta att i natt som var drömde jag om myggor, och det var fruktansvärt vad det kliade överallt i morse. Kunde det ha varit myggor som redan har vaknat ?

Nä, sov gott nu alla kvällspigga, ny dag är redan kommen.

MrsBettan


Underbart men kallt

Vilket underbart väder idag (om man nu hittade en plats som läade förstås). Elisabeth och Nisse kom idag klockan 10 till oss. Elisabeth och jag tog en tur till Barkarby och var inne på Duka och Cervera. Det blev lite inhandlat på båda ställena. På Duka hade de skitsnygga martiniglas som jag var helsugen på att köpa, men eftersom jag redan har tolv stycken så går det bara inte. Förutom glasklara glas fanns det färgade i svagt blått eller ljusgrönt. De var så himla fina alltså. Men jag höll mej. Köpte en laddningshållare till mobiltelefon, den är lite svår att förklara, ser ut som en liten trekant. Kunde ha låtit bli att handla, men jag tyckte det var en kul grej.

Sen handlade jag på Cervera sex svarta underlägg med pärlor i. De var så snygga, och även om jag har svarta förut, kunde jag inte motstå dessa, så sex stycken köptes. Elisabeth handlade också lite saker, som vanligt. Hon är faktiskt värre än jag, det visste ni inte.

Sen åkte vi hem till mej och jag bjöd på lunch idag. Då hade gubbarna redan kommit hem från sin promenad och satt bara och väntade på maten. Jag serverade gapachosoppa och en liten paj med bacon och purjolök som förrätt och till varmrätt gjorde jag fläskfilé med creme fraiche-sås. Den såsen går inte av för hackor. Helsmarrig. Förutom creme fraiche innehåller den chilisås,senap,fransk salladskrydda,dragon, vitlök och salt och peppar. Såsen hälls över det brynta köttet och sen riven ost över. Till det hade vi kokt  jasminris. Och så lite rödvin förstås.

Sen blev den en liten kaka också. Italiensk mandelkaka, recept från AoM. Inte så dum den heller.

Den blev en lång lunch - tog slut vid sextiden i kväll.

MrsBettan

Köket klart

Fy på sej MrsBettan som inte orkade skriva något igår. Det var så himla stökigt igår. Kakelmannen skulle komma och foga färdigt vårt kök. Klockan 10 ringer han och säger att han är suk, sjuk alltså. Jäkla tunnpannkaka. Men han trodde att han skulle bi bättre under dagen och komma klockan 6 på kvällen. Och hur kul är det. Enar sa till honom att ska han komma och foga ska han vara här klockan 4 och inte en minut senare, annars fogar Enar själv.
Han kom prick klockan 4. Vågade väl inte annat. Ung kille som han är med lite fjun på hakan. Bara det gjorde att Enar inte litade alls på honom. Han höll hela tiden koll på att han inte gjorde fel. Så med andra ord - köket är nu klart.

Jag tillbringade faktiskt hela dagen i mitt växthus igår. Jag har fått skällning av Enar att jag inte tagit reda på mina pelargoner. De skulle ju klippas ned och nya skott skulle tas som Nettan vill ha. Jag har ju haft min städning att tänka på så då har jag låtit växterna vara. Men, igår som sagt blev allt klart. Hade köpt två påsar med såjord, och klart att det inte räckte. Fick åka iväg och köpa två till. Så nu, om alla skott jag tagit, om de klarar sej ska hon banne mej få pelargoner så hon kräks. Hoppas, hoppas att allt tar sej.

Efter att kakelmannen gått var det ny städning igen i köket. Bort med all plast och golvtäckning och sen upp på vinden med all golvtäckning. Var alldeles slut när dagen också var slut och det var väl därför inget hände på bloggen.

MrsBettan

kokplatta

Inte fick jag igång min spishäll igår kväll precis. Vet inte vad som hände, men det kan bero på att Enar höll på att knäppa av och på plattorna hela dagen eftersom han fogade. Jag blev fruktansvärt irriterad när det inte fungerade och frågade naturligtvis vad han hade gjort. Fick ont i huvudet. Lagade mat på vår kokplatta (som vanligt) och fortfarande irriiterad. Jag lugnade ner mej när jag tog en whisky.

När Enar väl  hade gått och lagt sej tog jag bort panelen och kollade att alla sladdar satt fast, men det var inte lätt, för kort i rocken visade det sej. 

I morse när vi var uppe och tittade på Vasaloppsstarten fick Enar rycka in. Dra ut kontakten och sätt in den igen så tror jag att spisplattorna skulle funka !!! Och det gjorde dom!! Thanks. Ingen var gladare än jag.

Eftersom allt funkade idag så gjorde jag först en italiensk kaka som bestod av  bakade nötbottnar och sen smörkräm emellan och dekorerad med riven choklad. Den blev verkligen fin och jag hoppas den är god också. Den är indränkt med kaffe och bristol cream.

Sen fortsatte jag med att göra parmesanpastejer, vitlökspajer och några gorgonzolapajer. Efter det så gjorde jag en gapaschosoppa, så nu finns det lite att bjuda på när Elisabeth och Nils kommer på tisdag.

I morgon ska kakelmannen komma och foga färdigt så då ska köket vara klart.

Sov gott alla  MrsBettan




Fredag/Lördag

Inte blev dt något skrivande igår precis. Vet egentligen inte vad jag höll på med. Vid eftertanke så latade jag mej nog hela dagen. Var iväg på fm och inhandlade en blomma till Gittan och Åke och sen satt jag och löste korsord. Det är så härligt med lite avkoppling. Har ju hållt på att städa och städa så jag var ganska trött på det faktiskt.

Vi hade en trevlig kväll hos Gittan och Åke, som vanligt. Och vilken smarrig mat. Jag sa ju det tidigare, det är som att komma till Operakällaren, och den här gången var det ännu bättre. Helsmarrigt till tusen. Jag tänker inte tala om vad vi åt för då blir ni så fruktansvärt avundsjuka.

Idag, lördag, sov jag faktiskt till halv elva!!!! Jag trodde inte det var sant när jag vaknade. Hörde att Enar var uppe vid halv tio óch tänkte gå upp då, men somnade om och vaknade av att Mickis ringde. Efter frukost, sen, åkte Mickis, jag och Leon i regnrusket till Solna centrum och gick och kikade i varenda affär. Hon var på shoppinghumör och ville just till solna.  Det var trevligt att komma iväg ett tag på dan eftersom Enar höll på i köket och fogade lite. jag kunde ju inte göra något i alla fall som jag tänkt mej.

Så ikväll när jag kom hem så funkade inte min spisplatta igen. Jag blev så fruktansvärt irriterad att jag fick ont i knoppen. Är det en jäkla lördagsplatta vi har inhandlat, det var ju likadant förra lördagen. Den här gången gick det att sätta på plattan, men sen gick det inte att få någon värme på den. Fick som vanligt hämta min inhandlade kokplatta att laga mat på. Tur att jag köpte den.

I morgon får väl Christer kika på vad som har hänt. Han kan ju sånt.

Nu är det dags atyt pömsa - Vasaloppet väntar i morgon bitti.

Puss och kram till er alla från MrsBettan

RSS 2.0