Fredagskväll

Hade tänkt att fixa en likadan kaka som jag bakade igår, men tydligen är inte krafterna riktigt tillbaka. Orkade bara inte baka idag. Igår var det skitkul. Avvaktar morgondagen faktiskt.

Har tagit det jättelugnt idag, härligt. Var ute och handlade lite äpplen och päron och tidning i regnet . Men det var skönt att komma ut ett tag. Sen hem igen och fixade i ordning veckans rester som blev en stor pytt-i-panna faktiskt Allt fanns med. Anka, fläskkotlett, kalvstek och fjärilskotletter. Blev en jättestor pytt som hr P fick en del av till lunch. Resten ligger i en stor 2-literförpackning som jag nyss har fryst in. Kan väl passa gubbarna efter en promenad hoppas jag.

Efter middagen tog vi varsin Top Hat, de sista i förpackningen, och njöt.

Nu ska jag ner och hosta mej till sömns.

Sov gott MRsBettan

Amaryllis

Älskade amaryllis, vad jag tycker de är vackra. Synd bara att det är så svårt att få tag på många färger. Enligt uppgift ska det finnas över 100 st olika arter varav jag har en pytteliten del. Glömde visa er de som jag har satt. Nettan fick ju tre lökar i olika färger som hon också har fixat till. Jag och hr P nöjer oss inte med tre lökar, vi har faktiskt 17 st. Vi har ju glaskrukor och stenar till alla så de var bara att inhandla. Igår köpte jag den sista löken faktiskt, en fjärilsamaryllis. Den spretar lite med klockan och ska bli intressant att se.

Så här ser vårt amaryllisbord ut. Alla får inte plats på bordet, men nästan. Det är bara två glasvaser som är placerade på annat ställe.Närmare jul så brukar jag dekorera stenarna med kulor och pynt m.m. Har en hel kasse full med allt möjligt. Det ska ju vara jul-igt eller hur. Men just nu är det bara stenar.

En av vaserna innehåller tre st röda amaryllis, den i mitten. Den brukar jag ta in och ha på bordet i köket. Har vi tur blir det dubbla stänger på alla tre lökar och en enorm blomprakt.


Kram MrsBettan

Humöret bättre

Jag tror och hoppas att förkylningen är på väg bort. I alla fall känner jag mej klart mycket bättre även om jag hostar som sjutton. Har t.o.m. varit med Nettan och handlat mat idag. Först åkte vi iväg till Sundbyberg och hämtade Nathalie som hade sovit över hos en kompis som flyttat dit. Sen iväg till Viksjö och handla idag. Nu har vi varit så mycket på Coop Forum så vi behövde lite omväxling.

Handlade torsk idag, skamligt va. Men efter att ha sett inslaget häromdagen på tv att de fortfarande tar upp östersjölax och fraktar den till Frankrike !!!! Om de ändå fortsätter att fiska torsk, varför inte sälja till svenska konsumenter. Nä, då exporterar man den och sen importerar vi torsk !!! Hur j-la dumt kan det vara. Dessutom fick jag reda på att torsken är tillbaka på Östersjön, däremot inte på västsidan. Ja lovar, vi ska njuta ikväll.

På em var jag så sugen på att baka en kaka. Sockerkaka med äppelskivor blandade i kanel och socker. Självklart har jag gjort den alldeles nyss och det doftar underbart i köket. Kokade en kopp kaffe under tiden och njöt av. Två stora koppar förresten. Bra tecken att man börjar bli bra. Jag hade dessutom en massa ägg som jag ville bli av med så det var helt suveränt. Eftersom jag har en stor långpanna gjorde jag dubbel sats (tips av Nettan). Härligt att vispa åtta ägg med socker. Vilken jäkla smet, jag tänker på dynamitharry som säger vilken jäkla smäll, men här var det smet. Man kunde nästan tro att man hade ett stort strutsägg i smeten. Kakan blev jättehög och fin.

Här kommer en bild.Kram MrsBettan

Viola

Gratta mej, jag heter faktiskt Viola i andra namn, tråkigt nog. Har aldrig gillat namnet men fick ju inte välja precis eftersom mor min hade det också som andranamn. Jag firade det själv genom att ta ett glas vin och piggade upp mej med. Annars är jag jäkligt hostig. Hostar som sjutton på nätterna så det är lite svårt att sova. Är tvungen att gå upp i halvtid, ungefär vid halvtre på morron annars kissar man på sej när man hostar. Så snabb rusch in till toaletten och sen bums i säng och hostar på ett tag till innan sömnen kommer.

Har i alla fall varit "lite" duktig. Planterade 16 st amaryllis igår i våra glasvaser. Hade en glasvas kvar och åkte till blomsterlandet idag och köpte en amaryllis som de inte hade på plantagen, en fjärilsamaryllis. Den är liten och spretar med sina klockor. Ska bli kul att se. Jag har tittat på google vad det finns för olika amaryllis och de skriver att det finns över 100 olika, och då kan man ju fråga sej varför man hittar så få exemplar på plantagen. Det är ju kul att ha lite olika färger. Varför finns det ex.vis inte någon svart amaryllis. Den hade blivit störtskön att planteras ihop med min limegröna.  Nästa år ska jag göra bättre forskning av amaryllis innan jag köper så jag får ännu mer färgprakt.

Som ni säkert förstår har jag varit så risig att jag inte ens har varit inne på nätet, och det säger inte lite. Varit t.o.m. lite yr i knoppen, men nu känns det mycket bättre så jag hoppas att detta går över snart. Nästa vecka, nästa onsdag ska jag förresten träffa mina gamla klasskamrater och det kommer att bli jättekul, så det är ju tur att jag blev förkyld nu så jag hinner bli frisk tills dess.

Kram / MrsBettan


Måndag

Ny vecka och hostningen fortsätter. Vaknar varje morgon med en dundrande huvudvärk så det är skönt att man inte jobbar. Bara att slänga i sej ett par treo och så är huvudvärken borta och jag är glad igen. Var alldeles nyss och inhandlade fler på apoteket eftersom de var slut hemma. Skjutsande också Mickis och Leon till Barkarby där de skulle ta tåget till Handen och träffa en kompis.
Vad göra idag då. Orkar faktiskt inte göra någonting, är så himla degig av allt hostande. Får väl gå in i köket och göra lite lunch till hr P så han blir glad.

Kram MrsBettan

Sorry

Såg just på bloggen att jag inte varit inne sen i onsdags. Det är ju katastrof. Michaela och Leon har varit här och är det fortfarande så jag har faktiskt inte tagit mej tid till att skriva. Det är ju jättedumt.

Kort resumé vad som hänt sen i onsdags:
- Torsdag, träffade Elisabeth inne i stan och gick runt lite i affärer och kikade. Käkade lunch på en italiensk restaurang i gallerian. En härlig räksallad med pasta. Mums.

- Fredag, då var det handlingsdags eftersom vi inte gjorde det igår som vi brukar göra. Gubbarna var ju ute på promenad igår därav mitt storstadsbesök. Em blev luygn eftersom hr P var på besök hos ett par bekanta i Nacka.

- Lördag, ja, det är ju idag. Har faktiskt varit lite flitig och tvättat lite och städat ssom vanligt. Passade på när Leon sov, fram med dammsugaren och torkade och fejade. Skönt att få det fixat. All tvätt är också hängd så allt är klart.

Leon har haft lite svårt attt sova i sin nya säng som jag köpte, en resesäng, så det har varit lite skrik varenda kväll faktiskt. Ikväll fick Michis lägga honom i vagnen för att han skulle sova, men för en stund sen vaknade han och nu är hon nere och nattar honom. Antagligen ligger han i vår säng ikväll igen. det verkar som om han inte vill sova annars.

Nu ska jag också gå ner och pömsa. Har dessutom blivit jätteförkyld, men det kanske beror på Leon eftersom han är förkyld. Barn har ju en rackars bassiluskor vad jag vet. Var det inte så Pippi Långstrump sa.

Sov gott / MrsBettan

Onsdag

Fruktansvärt vad fort dagarnagår, tycker inte ni det också. *Idag kom Mickis och Leon hit. Vi åkte en sväng först till Veddesta och kollade vad de tog för en resesäng till Leon. Den billigaste var 895 kronor. Sen åkte vi till Barkarby och kollade vad de tog där. 695 kr - rabattkupong på 200 kr. Hur får man rabattkupong frågade vi. Det får du av mej. Så för samma säng som vi såg i Veddesta för 895 kr betalade vi 495 kronor, allt med madrass. Häftigt va.

Sen var vi iväg till OnOff och köpte färgpatroner till min skrivare. Hem igen till affären och handlade lunchmat. Satte på potatis och skulle precis till att börja steka benfria kotletter när motorsågen utanför började väsnas. Vi hade liksom väntat hela dagen på att våra arborgister skulle komma och fälla vår ek, men de kom precis mitt i lunchen. Bara att ta av potatisen när denm var färdigkokt. Vi stekte sen potatisen i stället tillsammans med de benfria kotletterna. Så nu är vi en ek kortare på vår tomt. Härligt. T.o.m. stubben fräste de upp samt tog bort allt från eken. Tack för det. Hr P har krattat också så nu finns inte ett spår efter eken förutom skadorna i gräsmattan förstås.

Nu är det dags att sova - så sov gott alla uppestittare / MRsBettan

Dålig uppdatering

Har visst varit lite dålig på att skriva ett par dagar. Jag har faktiskt latat mej hela helgen. Lite tvätt har det förstås blivit eftersom tvättkorgen var full igen. Tur att det bara var tvättkorgen och inte jag. Vi, hr P och jag har njutit av att inte jobba något alls för omväxlings skull.

Igår var det skitväder liksom idag, men då började det krypa i kroppen på mej att inte göra något, så jag åkte iväg till Plantagen i Barkarby för att se om de hade några häftiga amaryllislökar. Hr P hade i veckan köpt några stora bumlingar men jag vill ju ha lite andra färger också. Jag älskar bara den som heter Limone, den blir ljusgrön, härlig att sätta tillsammans med någon annan häftig färg. Varför finns det inga svarta amaryllis? Det hade ju varit toppen.

Idag har jag träffat Gunilla. Vi var och tittade i Orkidéhuset. Det finns en uställning i Åkeshov i Tulpanens hus som pågår till den 26 okt. Vilka orkidéer, man blir alldeles salig faktiskt. Men vi tittade också vad de kostar, de är inte precis billiga. Vi köpte inget utan njöt. Sen tog vi en macka i kaféterian. Och vet ni vad jag glömde ta med mej, kameran förstås, vad tänker man på.

Kram MrsBettan

Freeddaagg

Äntligen fredag igen. Jag trodde nästan att det var fredag igår eftersom vi hade gäster på middag. Men ännu gladare blev jag när det var fredag idag. Två fredagar på rad alltså. Middagen blev som sagt väldigt lyckad. Jag hade fixat allt i förväg och egentligen det enda som jag var orolig på var ankan. Jag tog ut den mycket tidigare än vanligt och det blev perfekt att bara värma till den i ugnen. Den får ju inte bli genomstekt, och den var rosa, precis som det skulle vara. Yes.

Idag var vi och handlade mat Nettan och jag. Först en tripp till Veddesta där Mickis skulle in i en affär och köpa en häftig dräkt till Cassandras 3-månaders dotter. Jag satt kvar i bilen med en sovande Leon.

Sen till Barkarby stn och släppte av Mickis och Leon som skulle med tåget till Haninge,

Efter det åkte vi till City Gross i Bromma och gjorde vårt veckoinköp.- Nettan var sugen på det mesta så hennes vagn var proppfull med varor. Jag själv handlade lite på måfå, visste inte vad jag ville ha.

Ikväll var det fläskkotlett med kokt potatis, men helt plötsligt fick min man ett riktig sockerfall. Började att svettas och såg helt likblek ut.  Fram med druvsocker och choklad och jag torkade honom med iskall handduk. Han var riktigt dålig så jag blev riktigt orolig. Nästan svårt att få kontakt med honom. Mitt fel som inte lagade mat till honom när jag kom hem. Han ville inte ha mat, och jag accepterade dumt nog. Jag var för lat helt enkelt att lag och tyckte det var skitbra. Nu vet jag, ska inte acceptera hans nej när det gäller mat. Bara att fixa helt enkelt. Just nu ligger han i sängen och jag har varit inne flera gånger och känt på honom, han svettas inte längre så då är det väl bra. Usch, vad rädd jag blev.

Nu ska jag in och kolla igen.

Kram MrsBettan

Kvällens mat

Här kommer nu lite bilder från kvällens mat. Glömde förstås att fota förrätten som bestod av paprikasoppa med räkor på spett. Helt underbar soppa.

Måste ju också tala om att vi började med en drink, martini förstås med hembakade parmesankakor och oliver.

Varmrätten bestod av anka med sås, rösti, haricorts verts inlindad i bacon samt bakade tomater.
Kolla bildenEftersom jag inte kunde bestämma mej vad jag ville ha till efterrätt så blev det tre st + mina lakrits och chokladtryfflar.Lilla runda glaset är det en sommartiramisu, hallon och cointreu, i höga smala glaset en pannacotta med en hjortrongelé och på lilla fatet en punschparfait med en chokladdekoration. Smakade alldeles utmärkt. Alla åt upp och blev sen proppmätta.

Sen var det kaffe med apelsinkaka, negerbollar och kokosmazariner och cognac eller likör.

Vi tog även en liten drink efter, whisky, campari och guldtequila.

Dessutom har diskmaskinen gått på högvarv och gör det fortfarande faktiskt och nu tänker jag gå och sova.

Kram MrsBettan

Lakrits- och chokladtryffel (AoM)

Här kommer det efterfrågade receptet:

Till ca 25 tryfflar.

200 g vit choklad
75 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1/2 msk lakritsgranulat eller 1 msk finstött turkisk peppar
10 g glykos eller honung

Garnering:
200 g mörk choklad

Lakritssocker:
1 dl strösocker
1 msk lakritsgranulat eller 1 msk finstött turkisk peppar

Gör så här:
1. Tryffel: Hacka choklad och lägg den i en bunke. Koka upp grädde, lakritsgranulat och glykos. Häll den varma blandningen över chokladen och rör till en jämn smet. Låt stå i kylen minst 12 timmar.
2. Rulla 25 runda bollar av smeten. Ställ dem i frysen ca 10 min. Hacka och smält chokladen över vattenbad eller i mikro.
3. Blanda socker och lakritsgranulat. Doppa tryfflarna i smält choklad och rulla sedan direkt i lakritssockret. Ställ dem i kylen tills de ska serveras. Låt rumstempereras 10 min före servering.

Smaskens alltså.

Kram MrsBettan


Allt klart inför kvällen

Nu har jag stekt rårakor och anka också samt gjort sås samt lindat bacon ruing haricorts verte och pillat i lite grönost i fikon samt trätt upp skalade räkor på spett. M.a.o. allt klart inför kvällens lilla fest med danskar och hr P brorsa och fru.

Så här ser rårakorna ut. Tog mina runda ringar och la i stekpannan så att de fick fin form. Sen stekte jag ankan också, och den har varit i ugnen och ligger nu i folie och gottar till sej.Ser inte så dumt ut va. Fler bilder kommer sen när jag har lagt upp det på fat.

See you / MrsBettan 

Frissan

Började i morse med att torka köket. altanen och trappan till nedervåningen. Allt är nu klart. Härligt. Sen var det dags för hr P som fick köttbullar med stekt potatis.

Åkte iväg till frissan och fick lite färg i håret samt klippning så nu känner man sej som en annan människa.

Eftersom vi ska ha gäster i morgon så började att förbereda genom att laga min suveräna paprikasoppa. Tack AoM för denna suveräna soppa även om jag har gjort om den en del som vanligt. Soppan som innehåller lök. vitlök. paprika, gul och orange samt hönsbuljongtärningar och vittt vin och vatten samt tomater är så god att alla vill ha receptet n är de har fått soppan hos mej. Till soppan serverar jag räkor uppträdda på pinnar som kan läggas i soppan och då bli varma och goda. Mums. Soppan är klar och står på altanan. Helt perfekt nu när det är lite kallt.

Sen efter middagen som bestod av stekt abborre, fångad av hr P, underbart god, gjorde jag champagnekakor.
 Vet inte varför de kallas så, kan ha kallats parmersankakor. En deg gjord av smör, socker, riven parmesan och vetemjöl blandades ihop och skulle rullas till rullar tunna som kvastskaft som sen skulle rullas i paprikapulver. In i kylen 2 timmar för att sen skivas i 0,5 cm skivor och gräddas i ugnen. Snacka om mums. Det doftade underbart i köket tyckte jag, men inte hr P.

Kolla vilken härlig burk med kakor det blev till drinken i morgon.Jag har provsmakat flera stycken, underbart gott. Vill ni ha receptet ?

Sov gott MrsBettan


Städningen klar

Städade av köket och altanen också idag så nu är det klart. Pust och stön.

Sen åkte jag iväg och handlade lite fler gröna växter. 35 kr/st på plantagen, det var ju otroligt. Passade på att köpa fyra st till nedervåningen eftersom jag var tvungen att kasta 4 st igår, 3 av dom hade fått odjur på sej, och det hatar jag. Så de åkte direkt i sopen. Usch.

Har också varit duktig och gjort 6 pannacotta och 6 sommartiramisu. Efter detta blev det kokt fläskkorv och potatismos till middag.

Har tittat på Americas got talent. Det tycker jag är kul att kika på och det slutade alldeles nyss så nu är det snabbt ner i bingen.

Kramis MrsBettan


Städning

Fråga mej inte vad jag gjort idag. Har faktiskt kommit nu till övervåningen och har faktiskt städet hela j-a dagen. Nu har jag bara köket och altanen kvar sen är det klart. Det var skönt med en ordentlig rengöring. Kanske man slipper göra en gång till innan jul. Så roligt är det ju inte, men det är härligt när allt är fixat.

I morron blir det klart. Sen ska jag ägna mej åt att göra pannacotta och tiramisu till 6 personer som kommer hit på torsdag. Onsdag hinner jag antagligen inte med allt som jag tänkt mej så det är lika bra att starta direkt i morron efter städningen. Sen ska jag också göra några champagnekakor till drinken som jag hitat recept på. Vet inte varför de kallar så men små fina kakor med parmesan i. Låter gott va.

Sov gott / MrsBettan

Tack Fjun

Jag som trodde att det bara var jag som inte visste att de bytt namn på Fontänen i Vällingby. Men nu visade det sej att även Fjun visste inte om det. Tack, det stärkte mej.

Kram MrsBettan 

Söndag

Jag gjorde visst bort mej när jag sa att biografen hette Fontänen i Vällingby. Varför har ingen talat om för mej att de bytt namn. Skit samma, det finns ändå bara en biograf i Vällingby, så det sa.

Idag har jag städat klart hela undervåningen. Det har faktiskt tagit både lördag och söndag i anspråk. Var också tvungen att kasta 3 st fina stora blommor som hade fått smådjur på sej. Usch, det är det värsta jag vet. Ingen idé att spruta på dom, lika bra att kasta växterna på en gång, och det gjorde jag.

Sen har jag slappat resten av kvällen med att titta på filmen Se upp för dårarna. Så nu är det läggdags.

Sov gott MrsBettan

Lördagsslapp

Vad har man gjort idag då. Inte så mycket. Jag, Nettan och Nathalie åkte till Vällingby kl ett och gick och köpte biljetter för att se Mamma Mia på Fontänen. Sen blev det en liten lunch bestående av en varm macka med sallad för min del. Nettan tog en fläskfilé med pommes och Nathalie lite sushi.'

Den var jättebra filmen. Rolig också så att man fick skratta lite emellanåt. Men hur varmt de har på biograferna. Puh, jag satt i en t-shirt och tyckte det var varmt och gubben bredvid med hade skinnjacka på sej !!!!

Sen har jag inte gjort så mycket efter att jag kom hem. Bara middag som bestod av skinsnitzel med kokt potatis och ärter.

Sov gott MRsBettan

Fredag

Men nu är den här igen, FFRREEDDAAGGEENN. Visst är det underbart. Idag har jag varit lite flitig och tvättat och samtidigt håller jag på att städa nedervåningen. Har väl hunnit med hälften ungefär. Man får ju aldrig hålla på tills man blir klar beroende på att det ska vara lunch o.s.v. Till lunch serverades det en gratäng idag med kokta jordärtskockor som jag delade på och sen en vanlig bechamelsås med hackad skinka i som jag hällde över samt lite ströbröd ovanpå. Det är klart smarrigt och en av hr P´s favoriter. Lagom lunchmat dessutom.

Sen åkte jag iväg till Nettan med mina rensade abborrar, 38 st. Visade henne hur hon skulle filéa dom och trodde naturligtvis att hon inte skulle ta allihop på en gång. Men det gjorde hon. Vilken duktig tjej.

Sen var en arbetskamrat till hr P här och hämtade 50 abborrar som jag fryste in till honom igår kväll.

Nu är tumlingen av handdukarna klart så nu är det ner till tvättstugan igen.

Kram MrsBettan

Fiskrensing

Som tur var slapp jag att rensa så mycket fisk. En arbetskompis till hr P skulle ha 50 abborrar så de skulle frysas in. La dem i fem påsar, sen gick hr P över till grannen med gäddan och en del abborrar och sen rensade jag resten, 38 abborrar tror jag att det var. Tog en jäkla tid att rensa. Nettan ville ha fisken så jag lovade att filea och byxa dem men det tog så lång tid så jag ska visa henne i morron hur man gör för att få benfria fileer.

Nu ska vi eller jag rättare sagt gå och pömsa. I morron kommer en annan abborre, en arborist och fäller fyra ekar.

Kram MrsBettan

Fisk

Hr P ringde alldeles nyss och talade om att de fått 16 kg abborrar. Herregud. Som tur var har han lovat bort 50 abborrar till en fd arbetskompis som kommer i morron och hämtar. Pust, jag torkar svetten. Sen hade de en gädda också som de var tvungna att ta upp beroende på att de inte fick ut draget. Den blir till grannarna tack och lov.  Vi har ju abborrar sen tidigare så vi behöver inte så många. Om jag däremot filéear dom går de att spara lite längre, men det gillar ju inte hr P. Det ger sej. Men va sjutton, vem är det som är kock hemma ?, jo jag, jag bestämmer alltså vad som ska göras med abborren. Hittade dessutom ett nytt recept med en gravad abborre, kan det vara något.


Kram MrsBettan


Torsdagspyssel

Idag har jag som sagt varit ensam hemma sen klockan 7 i morse. Tog det dölugnt och njöt när hr P hade åkt iväg. Tog en dusch och kände mej som en ny människa. Härligt. Satt och tittade i lite tidningar för att sen tillsammans med Nettan åka iväg och handla. Vi kan väl åka någon annanstans idag tyckte Nettan, självklart, hon ville till Willys (poäng där va) och då tog vi Rissne eftersom det var jättelängesen vi var där. Ingen av oss hade någon lista att handla efter så det blev lite blandat.

När alla varor var inne i skåpen tog en en Mackis-macka som jag åkte förbi ICA och köpte. Bläh , varför har vår butik slutat att ta in Michael livlinas produkter. Käkade halva, resten åkte i sopen.

Sen började jag göra bollar av min smet med chokladtryffel. Det var ju inte lätt precis och få dom till runda små bollar. Men jag gjorde så gott jag kunde. Sen skulle de doppas i choklad och rullas i strösocker blandat med lakritspulver. (Senaste AoM hade detta recept). Vilken tryffelsmet alltså. Whau, skitgod. Klart att jag måste provsmaka.

Så här blev de i alla fall.Ni ser att de inte är riktigt runda, men då vet de som får dom att de är hemgjorda i alla fall. Man måste ju se lite positivt på saken.

Sen blev det lite choklad över som jag har ringlat ut. Det kan jag ha att garnera punschparfaitén med, eller hur, det kan ju se lite festligt ut.Häftigt va, ser ut som kinesiska tecken. Hoppas att det går att få upp dem när de stelnat.

Kram MRsBettan

God morgon

Ganska varmt ute faktiskt. 8 plusgrader.
 
Hr P åkte alldeles nyss iväg till sin kompis Per. Det ska bli fiske idag. Trodde inte hr P men Per ville åka.

Får se vad den här dagen har att erbjuda för min del.

Kram MrsBettan

Vitaminer

Igår skrev jag ju att jag var så pigg efter att ha tagit vitaminpillret. Natten till idag så somnade jag faktiskt ganska tidigt, men då vaknade jag tidigt i stället, vid 4-tiden. Så idag bestämde jag mej för att strunta i detta piller för att kolla om man får sova hela natten.

Så här skriver de om vitaminpillret.

"Det vanliga resultatet är att personer påstår att de känner sej friskare, mår bättre och är piggare".

Och det stämmer ju - inte sant. Jag tror att jag ska strunta i att ta dom. Skickar dom till Beate de som är kvar så hon får testa.

Idag har jag och Mickis varit en sväng till Panduro, hon ville köpa hobbyfärger och jag själv lakritsrotspulver. Jag har alltid undrat var man kunde få tag på lakritspulver och i senaste AoM tipsades att det fanns på Panduro. Tack för det.

Det föranledde mej att göra lakrits och chokladtryfflar i kväll. Smeten ska stå i kylen minst 12 timmar innan man rullar dem till kulor och sen ska de doppas i choklad och rullas i socker blandat med lakrits. Ska bli kul att göra i morgon.

Sen har vi ätit fläsklägg och rotmos idag samt att på fm gjorde jag Bagarbysoppan som test. Soppan var god men jag hade nog gjort den på annat vis. Denna gång gjorde jag efter recept men nästa gång gör jag nog på mitt sätt. Det blev mycket soppa så resten fick lilla Nathalie till middag idag. Hon ringde faktiskt och tackade för soppan och tyckte den var jättegod. Gulligt va.

Nu är det dags att pömsa, gubben kanske ska ut och fiska i morgon och då blir det uppstigning kl 6.

Hörs i morron - sov gott - MrsBettan

Kväll

Då ska vi testa om jag fortfarande är pigg när jag går och lägger mej. Jag har ju tagit ett litet vitaminpiller igen ikväll som test. Just nu känner jag mej lite pömsig men det kan ju snabbt gå över. Jag meddelar i morgon hur det verkade.

Ikväll blev det spagetti och köttfärssås till middag. Gott sa hr P. De4t var väl det att han väntade på morgondagens middag som kommer att bestå av fläsklägg och rotmos kanske. Jag har nämligen kokat fläsklägg ikväll. Köpte ett par stycken på City gross idag till det förnämliga priset av 19:95/kg. Hur billigt kan det bli, och dessutom har man en karl som bara älskar det. Nu är det i alla fall kokat och upprensat. Det är en jäkla massa fett och ben som ska bort. Dessutom hade jag skitsvårt att få i köttet i min gryta eftersom det var för stort så jag fick ta fram hammaren och en stor kniv för att klyva det. Höll på som sjutton och höll på att ge upp. Gick ner för att få tag på en såg och eftersom jag inte är 190 cm lång kunde jag inte få ner sågen jag ville ha, så upp i köket igen och bankade på allt vad tygeln höll med en hammare på en kniv. Trägen vann, benet gick av och jag fick ner det i min kastrull.

Hr P var nämligen ute i trädgården och var bussig och tog in alla pelargoner och trumpeter eftersom det ska bli kallt i natt så jag kunde ju inte gå ut och fråga honom. Under min värdighet att inte klara sej själv faktiskt.

Till efterrätt idag blev det en liten snutt av punschparfait och färska hallon. Han har blivit ett litet godisfreak min man. Förväntar sej efterrätt nästan varje dag, har jag skämt bort honom eller. Jag får väl stå min kast eftersom jag tycker det är roligt att laga efterrätter.

Nu ska jag gå ner till min lilla härliga säng och försöka sova.

Hörs i morrn / Kram MrsBettan 

Gubbpromenad

Idag är gubbarna ute på gubbpromenad så det var till att masa sej upp klockan 8. Det är ju inte så tidigt precis, men det var svårt att sova i natt konstigt nog fast jag hade varit uppe igår från klockan 6 på morron. Jag gick till sängs vid halv ett och var pigg som en mört. Antagligen berodde det på att jag tog ett vitaminpiller på kvällen som jag fått av ett företag. Skulle aldrig ha tagit det. De sa att man blev pigg av det, och det kan jag skriva under på. Ska prova en till idag och se om det blir likadant i natt.

Idag ska Nettan och jag åka till City gross. Det var längesen vi var där faktiskt. Jag ska bl a köpa anka som de har där. Det är svårt att få tag på anka här runt där vi bor, inga affärer verkar ta in det, men City gross är ett säkert kort, där finns dom. Hade tänkt att ha det när danskarna kommer på torsdag i nästa vecka. Prata om plaering va, men jag gillar att ha allt småkrafs omkring mej klart. Sen tänkte jag också köpa lite shotsglas där och ha till efterrätter. Hade tänkt mej att ha lite små blandade efterrätter. Hoppas att shotsglasen är bra.

Så nu ska vi snart iväg. Ha en bra dag och hoppas att solen snart kommer fram.

Kram MrsBettan


Inget fiske

Det blev inget fiske idag för hr P. Det blåser alldeles för mycket. Kuling 9-12 m/sek. De ska göra ett nytt försök på torsdag. Och här fick man kliva upp i ottan, redan kl 6. Det är ju för nedrigt. Men nu kan man ju inte gå och lägga sej precis.
Idag ska jag träffa två gamla arbetskompisar i stan, det ska bli kul.

Kram MrsBettan


Helg

Jag vet att jag varit dålig på att skriva i helgen. Sorry. Lördagen firade vi med rådjurssadel. Det var längesedan vi åt rådjur och klart att det smakade vilt. Både hr P och jag var inte så särskilt entusiastiska över rådjuret faktiskt. Potatisen som var råstekt i skivor i ugn var klart det bästa den här kvällen.

Idag, söndag har jag varit lite flitigare, gjorde tiramisu med blåbär och hallon och kexen fick lite cointreau. Inte så dumt. Inte för att något har smakat dom eftersom hr P var mätt och inte ville ha. Men det finns fem st i kylen. 3 st går åt till herrpromenaden på tisdag. Sen har jag bakat två st apelsinkakor också efter Nettans recept. Det gäller att ha lite färdigt till danskarna vecka 42, eller hur.

I morgon ska hr P kanske ut och fiske igen med Per på Håtö. De skulle höras klockan 06.15 och kolla vädret eftersom det tydligen skulle blåsa en del. Käket är fixat för fiske så det är bara att dra iväg om det passar.

Själv ska jag upp till city i morgon och träffa Ann och Anders. Vi har bestämt att luncha tillsammans. Det ska bli trevligt. Ann och jag har ju träffats på lunch men nu är Anders också med. Kul.

I lördags kom en stor 140 fots segelbåt förbi ute på fjärden, här kommer bild på den och efterrätt samt kaka.

                

Lite smarrigt

Nu har jag i alla fall gjort en punschglassparfait, den är så smarrig. Ser inte så vidare ut på bilden, men den ska in i frysen och stelna. Så här ser den ut i nuläget.Sen gjorde jag lite efterrätt till mej och gubben, ja det blev faktiskt 5 st. Pannacotta med hjortrongelé.
Det luktade så underbart gott när jag kokade upp hjortronen.Dessa blir till att smaka av ikväll faktiskt. Hoppas de är goda.

Kram MrsBettan

Freeeeeddaag

Jag är inte darrig, det är bara det att det är ju fredag idag. Världens bästa dag tycker jag fortfarande fast jag kan ha fredag varje dag då jag är ledig. Idag har Nettan och jag varit och handlat lite mat så vi klarar oss i alla fall över helgen. Jag hade ju tagit fram mat från frysen så det var mest lite tillbehör som måste handlas.

Så jag tänkte att jag skulle ägna mej åt lite efterrätter idag. Vecka 42 kommer ett par danskar till hr P´s brorsa och då brukar alltid vi också bli bjudna, men nu har jag bjudit hit alla i stället. Det kan ju vara roligt för danskarna att se hur vi bor också. Och jag vet att de älskar desserter så jag får väl sätta lite fart och hitta på något. Jag älskar att förbereda saker och ting och gör såklart sådant som jag kan langa in i frysen. Och knäpp som jag är vill jag alltid ha lite att välja på så därför blir det lite olika saker. Sätter såklart in bilder på vad jag har gjort.

Nu marsch pannkaka in i köket och hitta något kul recept.

Hörs igen / MrsBettan

Sovdags

Nu har jag tittat på Hells Kitchen. Det är ju skitroligt tycker jag. Vill ni se något roligt kolla på det programmet. Varje torsdagskväll i trean klockan 22. Det är väl 15 avsnitt kvar.

Blev en lätt middag idag eftersom vi inte hade varit och handlat. Jag hade dessutom inte tagit fram något speciellt. Ville kanske inte heller laga mat idag. Det blev i alla fall bacon och potatis och ett stekt ägg till. Rena lunchen, men det var helt OK för hr P som tyckte det var gott.

Beate undrade när hr P började äta spagetti. Jag måste ju medge att det inte är ofta han får det, men jag smyger in lite pasta vid tillfälle, och han äter konstigt nog. Första gången tror jag var när Mickis var här och ville ha spagetti, då var det liksom bara att foga sej i ledet, och det har jag fortsatt med. Kul va.

Nu tänkte jag gå in och göra mej i ordning för natten, tvättning och tandborstning och sen lite bokläsning kanske.

Sov gott MrsBettan

Gardiner

Har nu äntligen fått upp mina gardiner i sovrummet. 2 ljust lila som undergardin och 2 vita som yttergardin.  Tunna gardiner. Det tog hela dagen att sitta och fålla upp dem. Var klar klockan 4 faktiskt så jag har inte hunnit med så mycket annat idag. Pust och stön. Men nu sitter de där.

Just nu har jag påbörjat ett nytt handarbete. Det är alltid skönt att ha något att göra, jag kan ju bara inte sitta rakt upp och ner och inte göra något. T.o.m. när vi tittar på tv på kvällen så handarbetar jag. Det är därför jag aldrig kommer ihåg om jag har sett just den filmen som vi ska titta på. Då har det varit något moment i handarbetet som gjort att det tog över tv-filmen.

Snart är det dags för mat också. Idag var vi inte och veckohandlade som vi brukade eftersom Nettan ramlade igår. Så i morgon blir det handling av. Inte så mycket kanske. Jag tog fram en rådjurssadel som vi fått av en bekant och den får passa till lördagmiddag. Sen hade jag också lite färdig pastasås så lite spagetti oc h köttfärssås får det bli en dag. Lite stekfläsk har jag också tagit fram så det blir en lätt handling i helgen.

Vi hörs igen / Kram MrsBettan

Regn

Idag hade jag tänkt byta gardiner i sovrummet. Köpte nya gardiner för massa månader sen och de behövde läggas upp. Tur att jag inte gjorde det för under tiden har vi flyttat upp vår cornish så då hade varit för korta. Det visade sej att de var så knöliga (hade väl inte lagt in dom så fint som jag borde. Eftersom de är så tunna gick det heller inte att stryka ut dem. Så ner i tvätthon med alla fyra och hänga dom i torkskåpet. Får se om de kommer upp i morron.

Sen blev det fult väder på em så då tog jag och fixade reda på mitt smink. Hade en hel hög med nagellack och läppstift och lite små parfymflaskor som jag lagt i en påse till Nettan. Skönt att bli av med. Kastade också ganska så mycket som inte såg så fräscht ut. Skönt.

Sen har jag ägnat resten av kvällen till handarbete, det var ju ett tag sen så då var det dags igen.

Sov gott nu MrsBettan

RSS 2.0