Tinas färsbiffar

Igår kom en bekant hem till oss på lunch. Vad ska man bjuda på. Jo, Tinas kantarelltoppade färsbiffar förstås. De såg ju helsmarriga ut. Ni tittar väl på programmet Tinas Cookalong? Jag brukar kika på reprisen som är på lördagar. I alla fall så gjorde Tina dessa biffar i sitt första program och jag förberedde biffarna och kantarellerna dagen innan och det gick jättebra.

Så fina köttfärsbiffar har jag faktiskt aldrig fått någonsin förut. Måste bero på att jag gjorde som Tina, hade i smulat färskt vitt bröd i st f ströbröd. Det blev ju en helt annan smak.

Det som saknas i receptet som finns på www.recept.nu är senap. Tina hade i 2 msk dijonsenap i köttfärssmeten och det hade jag också. Det går bra att ha i vanlig senap också om man inte har dijonsenap hemma.

Kolla så fina biffarna blev

Visst ser de jättesmarriga ut.

Sen kantarellerna, som är stekta tillsammans med schalottenlök och vitlök.



Så här långt kan man förbereda dagen innan och det är ju toppen. Till kantarellerna ska det sen tillsättas äggula, creme fraiche och riven parmesanost som ska läggas som en topping över biffarna. Och sen sjuss in i ugnen.

Och jag kan tala om, jäkligt gott. Gå nu in och hämta receptet du också.

Om ni undrar varför jag fick så många biffar så beror det på att jag hade mer än dubbelt så mycket köttfärs. Det är alltid bra att ha lite i frysen som lätt kan tas fram.

Kramar MrsBettan


Vilket väder

Helt otroligt, i mitten av september, och solen bara ÖSER ner. Det är nästan bleke på sjön också. Måste ut igen.

Ha en underbar dag alla som inte behöver lida av att sitta inne.

Kramis *MrsBettan

Gullviva

Och vad fanns i vår trädgård idag som blommande, jo, gullviva. Världen är ju lite upp och ner vet vi, men att gullvivan blommande idag 14 sep var ju helt osannolikt.

Kolla själva



Kramis MrsBettan


Lördag

Idag hade jag tänkt att städa som vanligt, men så blev det inte.

 

Jag hade ju missat Tinas nya program så det var jag tvungen att se. Under tiden skalade jag potatis eftersom jag beräknat att göra kroppkakor idag.

 

Nettan kom och lånade min bil eftersom Nathis hade tre mather idag i basket på olika platser.

 

Satte igång och fixade löken, enrisrökt fläsk som skulle skäras i tärningar och stekas. Sen potatisen som pressades. Jag har för vana att göra en redig hög på en gång. Denna gång blev det 33 st faktiskt. Mums.

 


Alla fick inte rum på detta fat så det finns ett fat till med sex st.

Kram MrsBettan


Fredag

Javisst är det den härliga fredagen igen som vi längtat efter sen i måndags.

Det som hänt i veckan är att i onsdags kom en gammal arbetskamrat hem på lunch till oss. Han är numera återförsäljare till GB sen massor av år tillbaka så du brukar han ta med en hög med glass till oss. Vi hade beställt Top Hat som vi älskar, men han nöjde sej inte med det utan kom med både daimstrutar och Tip Top samt Magnum after dinner. Och ni ska veta att det är inte bara en kartong av varje han kommer med utan en hel detaljistförpackning. För Top Hat´s del innehåller den 7 kartonger.


Och vi som har ett helt fack fullt med fisk också. Men jag är en jäkel på att packa, så allt gick in. Pust, hade det varit en kartong till hade det inte gått.


Lunchen hade jag förberett dgen innan. Helstekt en hel benfri fläskkotlett samt gjort sås, lagt in gurka och gjort egen äppelmos. Så det var lätt på onsdag att bara skala potatis, skiva köttet och värma såsen och lägga upp.


Igår torsdag var det handlingsdag. Michis, Emelie och Leon kom till Vinsta och vi handlade ihop. Nettan handlar idag tillsammans med sin gubbe.


Efter handlingen hämtade vi Nettan och sen skjutsade vi tjejerna hem till Emelie i Hammarbyhöjden. Det var jättetrevligt att se hennes nya lägenhet. Välplanerad faktiskt.


Och idag har man varit ute en sväng också. Först till Barkarby och Cervera eftersom hr P ville ha en äppelskalare. Ok. Sen iväg och handlade lite vin och öl.


Lunch blev det också. Idag en skinkomelett. Mums.


Om det är någon som vill gör en smarrig omelett, gör som jag. Ta 3 ägg och två dryga matskedar med creme fraiche samt salt och vispa ihop. Sen ner i en telfonpanna. Putta in lite runt kanterna så att smeten rinner ner. Strö över hackad skinka och gärna lite riven ost när den nästan är klar. Mums.

Kramar MrsBettan 

 


Lite bilder från Dalarö

Som ni märkte så blev det inga bilder igår från Dalarö. Vi var bara slappa hela dagen. Jätteskönt.

Men nu hade jag tänkt att dela med mej några.

Det bjöds på lax, fiskpaté med romsås, hembakat bröd, rostbiff, kalkon, potatissallad och grönsallad. Mums.

Här en bild på deras hus, sommarhus (ja de har två hus) samt utsikt.

     

Kramis / MrsBettan

 


Dalarö

Nu har vi varit på Dalarö.
Det blev en lång dag. Vi åkte hemifrån kl halv ett och var inte hemma förrän kl halv nio i kväll, men trevligt hade vi.
Just nu är det fotboll på tv så jag har inte tid med att ladda upp bilder.  Kommer tillbaka när matchen är slut eller i morron.

Kramar MrsBettan


Freeeddaaag

Härligt va. Äntligen fredag.
Följde med Nettan till Coop Forum. Hon skulle köpa kycklinglever som hon ska tillreda till hundarna. Hon ska på utställning i helgen, och kycklinglever är tydligen det smarrigaste de vet. Synd att man inte ser när hon tillagar levern, eftersom hon tycker det är skitäckligt. Ha, ha, ha.

Sen var vi inne en sväng till ICA också. Där finns nämliget det matbröd som hr P älskar. Blev jättesugen på en god räckmacka när vi var där inne, så det var bara att ta fram en påse och plocka i en hög med räkor. Sen hem och kokade ägg och rostade bröd. Jättesmarrigt.

I morron ska vi på fest till Dalarö.
En bekant blir pensionär och det vill hon fira!!! Jag kommer inte att fira att jag blir pensionär, men en middag med de närmast sörjande kan det kanske bli, eller så går vi ut och äter om jag får med mej hr P förstås.

Har köpt en "spökmiddag för två" som present till pensionären. Live it har många kul tips när man inte vet vad man ska hitta på. Spökmiddagen börjar med en guidad vandring i gamla stan för att sen avslutas med en tre-rätters middag. Det låter väl bra. Så här fint har jag slagit in presenten.

Ha en trevlig fredagskväll, kram MrsBettan


Kräftfiske i Nacka

För 14 dagar sen var i på kräftfiske i Nacka. Det har blivit tradition faktiskt och är riktigt trevligt. Se vilka underbara blommor de har.

  

Här är blomman som vi hade med oss till värdfolket.



Vid deras brygga låg en husbåt som de hade fått låna av grannen och den åkte vi ut med och tog en drink.

 

Här kommer lite bilder från vår utflykt. Strålande väder var det så allt stämde perfekt.

       

En underbar båtfärd hade vi. Vid skymningen åkte vi hem och kikade i kräftburarna.

 

Mycket smått som vi kastade tillbaka. Sen hade vi kräftskiva.

 

 

Tack för en trevlig kväll - MrsBettan

 


Leon

Lite bilder på Leon när han var här på kräftskiva hos oss.

           

Kramar från en stolt gammelmormor MrsBettan


Rabarberfat

Har ju alldeles glömt bort att visa er hur mina rabarberfat blev efter gjutningen. Båda två blev skitfina.

Kolla här



Det här är det största fatet. Sen gjorde jag ett lite mindre.

Kramar MrsBettan


Back again

Nu ska det vara slut med alla tråkigheter som hänt på sista tiden. Det "roligaste" om man nu kan kalla det så var när hr P skulle åka iväg och fiska (igen) Den här gången till en gammal arbetskompis. Han ville ha en nätkasse för att fånga löja i och frågade naturligtvis mej om jag hade någon. Kom med förslaget att jag kunde ta en virkad duk och sätta snöre i. "Då kommer Per att skratta ihjäl sej", sa hr P, "och jag orkar inte med en begravning till".

Här kommer lite bilder från helgens kräftskiva med min dotter Jeanette och man. De var barnvakt ikväll så Leon fick också vara med. Vilken lycka va. Dubbla mormödrar och morfäder. Vi hade fångat kräftor förra lördagen som nu levererades i fredags, så de var alldeles nykokta och supergoda tyckte jag. Här kommer lite bilder.


Alldelés nykokta och det doftar underbart.

Klart också att Leon skulle få känna på en kräfta, eller hur.








Han hade jätteroligt hela kvällen.

Kram MrsBettan

RSS 2.0