Bakning

Så har man då varit lite duktig på em och bakat bröd till midsommarafton. Både mörkt och ljust. Det var lika bra att göra allt på en gång.

Det mörka filmjölksbrödet går snabbt att kladda ihop eftersom det inte ska jäsas. Så under tiden dessa 2 bröd var i ugnen satte jag degen till det ljusa flätbrödet.

För er som gillar att baka så kommer här receptet på båda två bröden.

Vaxholmslimpa ( 2 bröd)

1 liter filmjölk
3,5 - 4 dl mörk sirap
22 dl ( 1,2 kg) rågsikt
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 msk anis
2 tsk fänkål
2 msk malda pomeransskal

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa 2 st 1,5 liters avlånga formar.
Blanda filmjölk och sirap i degbunken.
Blanda rågsikt, bikarbonat, anis, fänkål och pomerans väl.
Rör ner mjölblandningen lite i taget i degbunken. Rör tills allt är väl blandat och det blivit en kladdig deg.
Lägg degen i formarna och försök att jämna till ytan lite.
Grädda ca 1 timme. Pröva om bröden känns färdiga genom att sticka med en provnål mitt i.
Är nålen torr är brödet också färdigt.
Brödet ska skäras i tunna skivor.

2 vita flätbröd

Bakas i 200 grader nedre delen ca.25-30 minuter.

50 g jäst
7 dl vatten
1 dl olja
1 msk salt
1 1/2 msk socker
2 ägg
20 dl vetemjöl (special bäst)

1 ägg
blå vallmofrön

Smula jästen. Värm vatten och olja fingervarm och höll över jästen.
Tillsätt salt, socker, 2 ägg och blanda.
Rör ner lite mjöl i taget. Jag själv använder mer än 18 dl ungefär.
Låt jäsa 30 minuter.
Dela degen i två bitar. Ta den ena biten och dela i tre bitar och rulla ut. Fläta ihop och lägg på ett bakplåtspapper i långpannan. Gör nästa fläta och lägg också på ett nytt bakplåtspapper. Det är för att inte bröden skall jäsa ihop. Båda två får rum i en långpanna. Låt jäsa i 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

Här kommer bilder på bröden.

Lycka till med baket.





Det är synd att ni inte kan känna dofterna som sprider sej just nu hemma hos mej.

Kramis MrsBettan

Kommentarer
Postat av: vivan

Ah...sniff! Vist känner jag hur gott det doftar!

Dregel!...

Trevlig midsommar!

Kramen!

2009-06-17 @ 21:09:31
URL: http://vwellermo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0