Dan före sista dagen

Jag som skulle gå och lägga mej tidigt idag hade jag tänkt. Inte blev det så precis (som vanligt). Jag som inte sovit så mycket i natt hade behövt lite mer sömn i natt faktiskt, men nu hoppas jag att när väl skrotten kommer ner i sängen så slocknar den. Hoppas kan man ju alltid göra.

Till middag idag blev det, ja va sjutton blev det, jo fläsknoisetter med bearnaissås och kokt potatis, så heter det. Hr P har sagt tidigare att han inte gillar det, men det var ett tag sen, så jag provade ikväll och han tyckte det var jättegott (karlar). Visst kan man bli lite knäpp på dom ibland.

Ibland får han för sej att han inte gillar entrécote, och såklart då köper jag inte det på ett tag. Sen när han får det så undrar han varför jag aldrig köper entrécote!!!! Råkar ni också ut för samma dilemma som jag? eller.

Skit samma, middagen var bra och till efterrätt idag blev det Top Hat även om jag har två pannacotta kvar i kylen.

Nu dags för sängen. Sov gott.

Kram MrsBettan

Annorlunda dag

Satte igång i morse med de vanliga sysslorna för att jag sen skulle påbörja vårt projekt till Täby. Nettan ringde och undrade om jag skulle ut en sväng, och det är ju klart skönt att komma iväg ett tag. Behövde egentligen inte så mycket annat än tops, lite potatis och kvällstidningen, men kom hem med en hel kassa med saker jag handlat! Som vanligt m.a.o. Hi,hi.

Sen var ju gubben vrålhungrig (som vanligt) så han fick lite fiskbullar så det blev tyst där. Själv kan jag leva på mina reserver. Finns gott om.

Sen har jag varit inne och kollat en del bloggar eftersom det ändå inte blev som jag tänkt mej. Det är inget fel i det utan snarare tvärtom, det är jättekul att inte dagen är så utstakad, då blir det ju skittråkigt. Jag passade förresten på att köpa två nya garnnystan av Milano-garnet som används till den populära Åremössan. Jag stickade en till Mickis och en till Nathis i julklapp, en svart och en vit, och tänkte de kunde få en till att byta med. Hittade en snygg lila färg samt en blandad mörkt lila och ljuslila. Kan vara bra att ha lite att göra på kvällstid när inte projektet är i gång.

Tvättmaskinen som jag satte på i morse har jag fortfarande inte tagit hand om så nu är det dags att ta sej ner en trappa och tumla lite och sätta på nästaq. Sen ska jag påbörja projektet lite eftersom gubben ligger och läser.

Hörs nog en sväng till i kväll.

Om inte så vill jag önska er alla ett riktigt GOTT NYY ÅR.

Många kramar från MrsBettan

Måndag

Så var det äntligen en vardag mitt i alla helgdagar. Härligt faktiskt med en vanlig dag. Satte full rulle i morse och satt inte och latade mej som jag brukar, eller som jag gjort nu i ett par dagar. Nettan ringde och tyckte vi skulle åka iväg till tygaffären i Veddesta samt Plantagen. Självklart. Kom hem med massor av tyg som vi ska sy av. Det blir vår nya grej till Täbys utställning i slutet av januari så nu gäller det att sätta fart. Tänker inte avslöja vad det blir, en liten överraskning för Beate. Det är alltid kul att ha något nytt på gång. Jag tror att vi har haft det varje år som vi varit med faktiskt. 

Sen köpte vi lite grövre ståltråd på Plantagen eftersom Nettan var pigg att försöka fixa något av den. Hemlis här också. Kul va, älskar att ha hemlisar. Hoppas bara att hon fixar det. Det vore kul med några i alla fall.

Sen hem och värmde en soppa till gubben. Nu får det vara slut med lagade luncher på vardagarna, en soppa räcker gott och väl. Själv tog jag 2 koppar kaffe med en ostmacka.

Till kvällsmat blir det en nötstek som jag fixade nu på em med lite kokt potatis och sås till samt inlagd gurka förstås.

Titta så fint allt blommar hemma hos oss nu, en liten köksbild med doftande hyacinter och amaryllis.



Kram MrsBettan

Slappdag igen

Idag har det varit lika slappt som igår. Nu har jag gått omkring i min mysdräkt i tre dagar kan ni tänka er. Helt otroligt, det trodde jag aldrig själv.

Så m.a.o. finns det inget att berätta av vikt. Däremot har jag gjort lite pannacotta som nu står i kylen och får stanna till. Sen ska det på lite lingongelé . Ska bli lite smarrigt. Hoppas att de hinner stelna till i kväll annars får vi ta dem i morgon.

Kvällens middag kommer att bestå av grillad oxfilé med skivad potatis i ugn och lite vitlökssmör samt sugar snaps. Ett glas rött vin blir det också.

Kram / MRsBettan

Lat annandag jul

Precis som igår blev det en lat dag idag. Lång och härlig frukost började vi med och sen lite läsning och lösning av korsord.

Lunchen blev sen eftersom frukosten drog ut på tiden. Vi började faktiskt lunchen med en bit rökt ål som hr P älskar. Sen blev det sillunch med kokt potatis, hårdkokta ägg. hårt bröd och stor ostbricka och inte minst en snaps och öl till. Fick en flaska dansk julnubbe av grannen som vi smakade på idag och den satt inte helt fel.

Till middag blev det fläskkotlett och stekt potatis samt saltgurka. Härligt att få något annat än julmat. Måste ju variera.
Dagen har vi ägnat åt film. Såg först Fanny och Alexander, fast vi redan hade sett den, eftersom det är så många fina skådespelare i den. Efter det blev det På Spåret som vi tycker är kul att titta på. Man kan ju själv försöka gissa på svaren.

Sen blev det Arn faktiskt. Och nu blir det sängen.

Sov gott / MrsBettan

Hemlig julklapp

Nettan höll på attt göra en hemlig julklapp till mej , men hon fick den inte klar. Jag fick se i alla fall vad hon höll på med.

Hon håller nämligen på att sy dukar som man lägger tvärs över bordet. Köper lite olika tyger och syr på. Det hon gjort hitintills var skitsnyggt, Det var i svart och lila. Men jag sa till henne att jag kunde få dessa i present när jag fyller år i september så har hon lite tid på sej, eller hur. Jag fick ju så fina julklappar i alla fall.

Kramar MrsBettan

Jul hos Nettan

Äntligen kom man in på bloggen. Tack tack. Då kan man äntligen sätta in lite julkort från julafton.

På em lagom tills vi skulle åka iväg kom det faktiskt lite pudersnö så det blev lite vitt i trädgården, se här:



Duktigt halt blev det också på vägarna kan jag tala om eftersom vi åkte bil. Dessutom var det massor av bilar ute så vi kom faktiskt försent till Nettan beroende av alla trafik fast vi bor så nära varandra.

Efter glögg, smaskens, med mandel och russin var det dags för det stora julbordet. Fast man tar så lite blir man stenmätt. Hjälpte till med disken vilket var skönt eftersom magen var proppfull. Bättre att vara lite i rörelse än att bara sitta och jäsa.

Sen blev det stora kaffebordet med mängder av kakor samt brun pepparkaka och chokladkaka med saffran. Var ju tvungen att smaka på en hel del.

Sen kom den stora julklappsutdelningen till Leons och Nathalies stora förtjusning, de hade ju väntat. Leon var lite trött ett tag, men när julklapparna kom fram piggnade han på sej.

Här kommer lite bilder från kvällen:

               

Härliga bilder va. Nettans godisskålar med hemgjort godis, Mums. Nathalie i sin nya hårfärg, jättehäftig. Förväntansfull Leon. Nettan somn älskar att öppna paket sakta och njuta, Michalela och Leon som öppnar julklappar och Christer som får blåsa upp Nathalies stora basketboll.

idag är det juldagen och jag kommer att sova länge och njuta, Sen blir det en härlig frukost med skinkmacka. På kvällen ska vi äta lutfisk som hr P gillar, och jag också förstås. Måste bara kolla i morron att alla kryddor finns hemma.

Sov gott - och en fortsatt trevlig julhelg - MrsBettan

GOD JUL

Hälsning till alla bloggare:

GOD JUL

Kramar MrsBettan


Dan före dan

Idag var jag faktiskt uppe tidigt. Efter frullan satte jag igång direkt med att, efter de sedvanliga sysslorna som bädda och diska, fixa iordning våra sängar med rena sängkläder, in med rena handdukar, på med tvättmaskin och sen fixa i ordning sej själv. Det kommer alltid på tredje plats.

Tvättmaskin har som vanligt gått hela dagen eftersom det också fanns en del skjortor mm att tvätta. Men det sköter sej ju själv.

Upp med lite räkor som också ska finnas på julbordet med lite ägg. Äggen kokar jag i morgon och tar med i morron till Nettan,. Hr P hade rensat bordet och börjat slå in julklappar. Det tog 4,5 timme att slå in alltihop. Vi som inte skulle ha så mycket julklappar i år. Men , som hr P sa, ambitionen var god, även om det inte blev så.

Var helt slut när klapparna var inslagna så hr P åkte till korvmojen och köpte en hamburgare till mej och en full meny till honom. Vad är det för olja de använder på grillställena egentligen, fick gå på toa tre ggr, och hur kul är det när man inte har tid för det. Kände mej skitrisig så jag hällde upp en liten whisky och då blev magen lite bättre.

Sen fick jag faktiskt sitta ett tag och lösa korsord och koppla av, Hr P åkte iväg med en blomma till ett par bekanta och då passade jag på att skicka med honom en del grejer till Nettan såsom inlagd sill, senapsgravad sill, vitlöksgravad sill, lite skalade räkor, inlagd ättiksgurka och lite rökta korvar. Min kyl var proppfull så jag var jätteglad att bli av med en del.

Efter middag som bestod av en löksoppa. recept av Per Morberg, gudomligt god och väl värd att testa så klädde jag vår gran på altanen. Allt ska vara klart ikväll hade jag bestämt,.  Hr P tyckte jag kunde vänta tills i morgon, men jag klär alltid  granen på kvällen innan julafton så det var inget snack om det.


Kolla här löksoppan som var gudomligt god.

Och vår fina gran


Bilden ser lite ljus ut, men granen är jättefin.

Kram MrsBettan

Skinkan griljerad

Och nu är äntligen skinkan griljerad och t.o.m. avsmakad. Mums, den var jättegod. Så här såg den ut färdiggriljerad



I år satte jag i några nejlikor så den skulle se extra smaskig ut. Visst ser den härlig ut va. Och den smakade utmärkt också.

Sen har jag också lagt in färsk gurka i ättikslag till Nettan. Saltgurka kommer naturligtvis också att finnas på julbordet och nu även färsk inlagd gurka. Gott till leverpastej om inte annat.



Jag tror att jag måste nog åka över i morgon till Nettan med lite eftersom min kyl bågnar just för tillfället annars får jag inte in räkor som jag ska ta ur frysen i morgon och rensa. Så bered dej för ett besök i morron Nettan, då kommer morsan med sillar och gurkor.

Sov gott nu alla sena bloggare / kram MrsBettan

Kakor

Eftersom vi snart får besök har jag tagit fram lite kakor som jag har bakat. Trodde det var sju sorter men det visade sej vara nio. Så här ser lilla kakfatet ut.



Ser smarrigt ut. Sen har jag ju bakat brun pepparkaka också men den hinner ju inte tina tills han kommer.

Nu ska jag ut och förbereda kaffefikat. Efter att han gått är det dags att lägga in gurka till Nettan och sen förstås det viktigaste av allt, slå in alla julklappar och griljera julskinkan. Vi hade tänkt att få en liten smakbit av den i morron.

Kram MrsBettan

Städning och sillinläggning

I morse sov jag så sött så hr P väckte mej kl 10. Fy sjutton nästan halva fm hade redan gått. Åt frukost när andra äter lunch. Men det var skönt att sova ut ordentligt.

Satte sen full rulle med städningen, damma och dammsuga. Iväg till affären igen eftersom jag hade glömt att köpa majonnäs. Typiskt att glömma något fast jag skrivit upp det på min lapp.

Sen tog hr P och jag varsin köttfärsmacka. Det var så längesen och är så himla gott. Rå köttfärs på en knäckemacka med hackad lök och salt och peppar på. Mums, mums.

Satte sen igång med att ta om om den strömming som jag la in för gravning igår kväll. Det blev vitlökssill och senapsgravad. Den inlagda sillen la ja in igår kväll så den är också klar. Det är bra att jag är färdig med sillarna så de hinner dra lite och smaka gott till julafton.

Jag har lagt sillarna i glasburkar till Nettan så det är lättare att transportera. Ska åka över i morgon med dem så jag får lite utrymme i min kyl.



Kram MrsBettan

Handla mat

Idag var vi iväg tilll Martin Olsson och handlade. Man blir jui alldeles sjuk när man kommer in där. Stora förpackn ingar och massor av smaskiga saker. Varje gång vi är där tittar jag på gorgonzolan som ligger där. En härlig stor smaskig sak som jag inte kan köpa eftersom det är så mycket men jag känner nästan smaken av den. Åh, åh vad härlig den är.

Men vi fick med oss en hel del i alla fall. En stor härlig leverpastej, den bästa av alla från pastejköket som jag älskar.
Sen blev det cremefraiche, en stor burk, gräddfi och grädde. En stor bit ost, lite paté och förstås en burk med löjrom från Kalix, bara måste ha den.

Eftersåt åkte jag till Ica och handlade skinkan, färdigkokt Scan Piggham som var den bästa samt lite annat smått oc h gott.

Till kvällsmat blev det hr P:s favoriträtt, bruna bönpor med stekt fläsk.

Sov got MrsBettan

Shopping

Så var vi då ute idag igen Nettan och jag och shoppade. Det tar visst aldrig slut. Hade lite julklappar att handla till Kim, och något mer till Nathalie så det fixade vi idag.

Först åkte vi till Stinsen, men det roligaste var att vi parkerade utanför Ica och gick in där och trodde vi var på Stinsen. Sen höll vi på att garva ohjäl oss när vi upptäckte hur fel vi var. Vi var så upphetsade så vi märkte inte det från början.

Sen tog vi och flyttade bilen och åkte vidare till Stinsen, det var ju dit vi skulle, ha, ha, Hur jäkla mycket folk pch bilar överallt men vi fick en plats till slut och sen vandrade vi både på övre och nedre plan för att se vad vi skulle handla.

Hittade en present till Nethalie och Nettan hittade en till Krilan. Sen drog vi vidare till Vällingby och handlade presenter till Kim, så nu är allt fixat.

Vilken dag, mycket folk, mycket bilar och  struligt överallt, I morgon ska jag INTE ut och handla, det lovar jag.

Sov gott nu alla ugglor / Kram MrsBettan

Nytt citybesök

Idag åkte Nettan och jag iväg till stora staden. Der var längesedan hon fick se en julmarknad och jag ville ju så gärna att hon också¨fick ta del av den. Var inne i stan vid halv elva idag och kollade läget, Hät kommer första bilden från Hamngatan


Då hade vi gått en rundtur  via sergel och gallerian och sen ut på en liten rökpaus på hamngatan.

Sen fortsatte vi att kolla i alla stånd som har satts upp.Mängder alltså Kolla bara



Det är ju kul att det har kommit upp stånd med alla olika nationaliteter men de har ju inte så lätt med svenskan, kolla här

  

*Jag vet inte om det syns men det var en kllar felstavning på självbetjäning och välj, Hi, hi.


När jag kom hem hade hr P planterat hyacinter wså de har jag prytt ikväll med allt jag hade hemma i form av små tomar och kulor bl.a. *Hälften ska Nettan såklart få hem i morron.

Kram MrsBettan

Pömsa

Eftersom Nettan fick ringa och väcka mej i morse så är det väl lika bra att gå och lägga sej nu. Förstår fortfarande inte det där att när man blir äldre så behöver man mindre sömn. När inträffar det? Ska man vänta tills man är 70 eller? *Jag älskar att sova, helst på morron eftersom det är svårt att sova på kvällen.  

Men nu ska jag ta ett försök.

Sov gott / MrsBettan

Är du vaken morsan ?

I morse ringde Nettan och väckte mej klockan 9. Jag som sov så gott. Men det var bra att hon gjorde det så jag kom ur sängen. Kan ju inte ligga där hur länge som helst, eller kan man? Jag som trodde att jag skulle somna bums igår kväll, eller i morse rättare sagt eftersom klockan var halv två, men när jag väl kom ner i sängen var det ett evigt snurrande från den ena sidan till den andra och dessutom var jag inte trött. Fick ont i ena benet också och visste inte hur eller var det skulle ta vägen. Så är det väl när man kommer upp i åldern.

Snabbt upp när Nettan hade ringt, fixade morronfrulle och sen bäddning, gjorde i ordning mej själv och var faktiskt klar före tio. Det var väl duktigt va.

Iväg med hela gänget, Nettan, Michis, Nathalie och Leon, barnvagn och barnstol till Ikea som var första stoppet idag. Nettan köpte en stor jäkla plastlåda som hon fick ta i sin famn i framsätet eftersom det var fullt i bagageutrymmet där barnvagn och min jättepåse fanns. Vilken gäng alltså. Ny stopp sen vid Rusta och mer grejer. Men de var inte så skrymmande så vi fick´plats med påsarna inne i bilen.

Sen hem till Nettan och lämna av Michis, barnvagn, barnstol och Nettans alla grejer för att fara vidare till Coop Forum för att handla lite helgmat. Blev fullt i bilen nu också. Jag fyllde hela utrymmet i bagaget och Nettan fick sätta sina kassar inne i bilen. 

När jag hade skjutsat Nettan hem var Nisse utanför. Han hade glömt sin tröja igår efter herrpromenaden samt en blyertspenna och eftersom han var ute i våra krokar svängde han förbi och hämntade dem. 

När jag hade packat in all mat och fått bort alla kassar kom hr P med sina julklappspåsar. Han hade varit iväg och julshoppat idag så nu blev det fullt igen. 

Sen har jag satt på tvättmaskinen igen eftersom det har samlat på sej. Lika bra bli av med det. Nu är det dags att gå ner och tumla.

Ha en trevlig och skön kväll / MrsBettan

 

Film

Sjutton också, kunde inte slita mej från en film ikväll som hette Zodiac. Den var så spännande så nu ska jag gå och lägga mej jättesnabbt. Sov gott /MrsBettan

Liten jordgubbskartmössa

När jag kom hem idag stickade jag färdigt en mössa, en jordgubbskart som Michaelas kompis Cassandras lilla dotter som heter Josefin ska få i julklapp av mej. Hörde av Mickis att hon gillade Leons blåbärsmössa och hade ingen som kunde sticka i familjen så då har jag gjort en till henne.

Så här blev den



Bilden blev lite mörk, men ni ser ju ändå, eller hur.

Kram MrsBettan

City

Idag var det in till stora staden igen. Gubbarna skulle ut på årets sista promenad och jag träffa Elisabeth i city. Åkte redan strax före klockan 10 med t-banan, och jättemycket folk på vagnen in. Elisabeth handlade en del julklappar på Akademibokhandeln och Nk och sen gick vi vidare och in i Gallerian och käkade lunch. Idag blev det rimmad lax med dillstuvad potatis och ett härligt glas vitt vin till. Mums. Jag som hade kameran med mej glömde att ta ett kort. Oförlåtligt.
Här kommer lite bilder på en stad i regn och rusk samt Elisabeth fick också vara med på ett.

        

Och vad tror ni att jag handlade - jo en rökt korv. Duktig idiot va som inte handlade massa saker i onödan.

Kram MrsBettan

Mer kakor

Ja är ledsen, men jag kunde inte hålla mej. För det första fick jag tag i en bakbok med bara småkakor, och hur läckert är det på en skala 1-10. En 10-poängare alltså. Jag har ju hur mycket kokböcker som helst och älskar också att titta i dem och prova nya saker. I alla fall gick jag igenom boken och hittade de underbara syltkakorna. De heter inte så men det är ju kakor med sylt i. Jag kunde inte motstå utan satte igång och gjorde dessa också. Här kommer bilden. Kakorna är fortfarande varma på bilden därför är inte glasyren så vit som den kunde vara.



Mums. mums.

Kram MrsBettan

Kakbak

Så var det dags igen då. Efter handlingen idag var det ju bara att sätta fart. Jag har gjort strassburgare och thebröd.
Strassburgaren är lagom stor att hålla i handen för lilla Leon om han vill smaka en kaka av sin gammelmormor.  Nettan får hälften precis som vanligt. Thebröden däremot behåller jag själv eftersom det bara är mandelmassa och det gillar inte familjen. Men hos oss kommer de att gå åt. Bra att ha hemma också när man får besök.

Så här blev dagens kakbak (har inte bestämt mej ännu om det ska blir mer). Först kommer strassburgare. Man kan doppa en snutt i choklad om man vill men det struntar jag i.



En av mina favoriter, thebröd, eftersom det är jul blev det röda coctailbär i. Jag säger favoriter fast jag aldrig har provat att baka dem själv, varför kan man undra, det var ju lätt som sjutton. Titta och njut och känn doften.



Kram MrsBettan

God morgon

Eller god middag kanske man ska säga eftersom klockan redan är halv elva. Såg igår att mina kort på julstjärnorna inte blev så bra så jag har tagit nya idag så att ni verkligen kan se vilken underbart blå färg samt champagnefärgen på julstjärnorna. Så lite repris på blommor alltså:

       

Jag tog med den vita också.

Kram MrsBettan

Apelsinrullar

Apelsinrullarna är klara de också. Sen går det inte att baka mer idag för jag saknar smör. Jag som alltid har smör hemma, lägger det i frysen, men där fanns inte ett endaste paket kvar. Så det blev bara dessa rullar också idag.

Sen har jag stickat lite också för att ha lite att göra. Man måste ju alltid göra någonting det går ju inte bara att sitta och glo på tv precis. Så här blev apelsinrullarna i alla fall


Jag var lite orolig i början eftersom apelsinsmeten som ligger i mitten var ganska så kladdig men jag la in den i kylen en halvtimme och då gick det att arbeta med den tack och lov.

Sov gott / MrsBettan

Ja det är måndag.......

På fm lurade jag Nettan att åka med mej till plantagen och köpa julstjärnor. Ville ha liksom lite tips vad jag skulle köpa för färger. Det fanns blå, vit, röd, rosa och  champagnefärgad. Och jag skulle ha sex st till mitt fönster i köket. Det blev 2 st av vardera, blå, vit och champagne. Beate vill ju att de ska vara röda och det har jag haft varje år, så nu gjorde jag en total förändring.

Här kommer två bilder, en på den blå och en på champagnefärgen

  

Efter att ha fixat blommorna så bakade jag två st brun pepparkaka. Det är bara ett måste till julen. Här kommer bilden på dessa. En ska ju Nettan ha såklart.


Det roligaste är ju att en ser ljusbrun ut och en mycket mörkare, men det beror på att jag hade två st olika formar.

Sen fotade jag också våra underbara amaryllis som blommar för fullt. Kolla in färgerna.

             

Visst är det underbart med blommor. Jag köpte också en julros som jag kan njuta av inomhus. Vi har ju julrosor i trädgården som blommar så fint nu, men jag ville ha en inne också. Den kan man plantera ut sen om man vill.

Nu har jag också förberett att göra en apelsinrulle så den ska jag in och rulla nu. Glömde förresten att ta kort på chokladtryffeltårtan när den var klar. Nu finns den hemma hos Nettan så känner hon för det kan hon sätta in en bild.

Kram MrsBettan

Måndag

Solen bara öser ner idag, det var väl igår som solen skulle titta fram egentigen. Men vad gör det, bara den kommer. Härligt.

Nu ska jag sätta fart och göra chokladtryffeltårtan klar.

Kram MrsBettan

Måndagsmorgon

Man hinner inte sätta in nåt på bloggen förrän det är någon som kommenterar. Nettan är tydligen uppe och sover inte. Jag ville ju så gärna att hon skulle komma idag och få lite godis hos oss men så blev det ju inte, men jag kan tala om att jag har räkor kvar och det är bara att koka lite ägg så får vi en smarrig räkmacka i morgon om det passar. Och lax finns det massor kvar av.

Sov gott / MrsBettan

Baksöndag

Har varit lite nyttig idag faktiskt. Började med att städa nedervåningen, dammsugning och damning, inte dåligt va. Tog och fixade mina pelargoner också och tog bort massa vissna blommor och blad. Jag trodde att Nettan skulle komma över till oss idag så jag hade tagit fram räkor från frysen och kokat lite ägg så att vi kunde göra en smarrig räkmacka samt att jag skivade upp lite lax, inte rökt utan rimmad  lax som är bra mycket godare samt lite kantarellpajer. Men Nettan kom inte idag heller så vi fick njuta själva hr P och jag .

Sen satte jag igång och bakade vårt härliga vita bröd, flätbröd, kolla vad de ser smarriga ut:



Vi bakar alltid detta flätbröd Nettan och jag och det är hur enkelt som helst och hur gott som helst.

Sen satte jag igång efter maten och gjorde pepparkaksgrottor, de påminner om hallongrottor men innehåller pepparkakskryddór och har lite lingonsylt i.

Så här blev de:



Inte så dumma de heller, eller hur.

Nu på senkvällen så har jag påbörjat Maud Onnermarks choklad och saffrantryffelstårta. Jag har bakat själva chokladformen så i morgon kommer jag att fortsätta att fixa överdelen som består av vit choklad och valnötter doppade i choklad (de finns redan klara). Bild kommer på chokladtårtan när den är klar,.

Sov gott MrsBettan

Julstjärnor

Var iväg en sväng idag till Plantagen eftersom jag behövde lite mossa och då såg jag att de hade BLÅA julstjärnor. Tur att inte Nettan var med för då hade hon nog köpt dom. Jättevacker blå färg, dessutom hade de också sprayat blommorna med guldspray så de lyste jättevackert. Om det nu finns blåa julstjärnor så undrar jag varför det inte finns svarta amaryllis? Tänk vad vackert det skulle vara att plantera ljusgröna amaryllis tillsammans med svarta. Yes, så underbart alltså. Men det kanske kommer (hoppas jag).

Kram MrsBettan

Julpynt

Till min man stora förskräckelse så var han tvungen att ta ner alla kartonger med julpynt igår kväll så hela dagen idag har jag pyntat. Jättekul.

Här kommer lite bilder hur det ser ut hemma hos oss

                   

Beate, kolla bild 4 längst till vänster, där står en av dina julklappar som jag fått av dej.  Gör biskvierna, de är jättelätta att göra och smakar jättegott.

Kram MrsBettan


Minibiskivier

Jag har ju talat om att jag bakat minibiskivier som är så jättesmarriga. För er som vill veta receptet så kommer det här:

Bottnar:
200 g mandelmassa
1 dl strösocker
2 äggvitor

Smörkräm:
100 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 äggula
2 msk kakao

Topping:
150 g mörk choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Riv mandelmassan och blanda med socker och äggvita.
3. Klicka ut små klickar av smeten med två teskedar på en plåt med bakplåtspapper.
4. Baka mitt i ugnen 9-10 minuter.
5. Lossa kakorna från pappret när de svalnat lite och lägg dem på ett galler att kallna.
6. Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen, Bred den topping på undersidan av de helt kalla kakorna. Är de inte kalla glider fyllningen av.
7. Ställ kakorna i kylskåpet en stund så att smörkrämen stelnar.
8. Bryt chokladen i bitar, lägg den i en stor kopp och smält i mikron eller i vattenbad. Låt chokladen svalna något.
9. Ta tag i botten på biskvierna och doppa dem i den smälta chokladen. Gör en lätt vridning på kakan så att överflödig choklad rinner av. Du kan förvara biskvierna några dagar i kylskåp. Vill du spara dem längre, lägg dem i frysen.

Lite tips, min smörkräm räckte inte så jag gjorde dubbel sats, och den är ju så smarrig.

Kram MrsBettan

Fredag

Visst är det härligt, det är fredag igen och livet leker. Idag var Nettan och jag i Vällingby. Jag hde köpt ett par byxor och en tröja till henne men de passade inte och hon vile inte ha något annat på H&M så det blev julklappar till Nathis i stället,  Sen käkade vi lunch på Massagotti i K:femhuset och sen en tur till åkermyntan och handlade lite frukt och frimärken,.


Sen städade jag och la på juldukar och fick hr P att gå upp på vinden och hämta våra juklkartonger med all pynt. Det är ju fy sjutton Lucia i morgon.

Har också hunnt med att fixa biskivierna i kväll och samtidigt doppa valnöttter i choklad. Kolla är:



Här kommer de chokladdoppade valnötterna;



Sov gott / MrsBettan

Vällingby-lunch

Jamen hejsan svejsan allihop. Idag har jag träffat en gammal arbetskamrat och vi käkade lunch på Massagotti i Vällingby. Där serverar de faktiskt riktigt god lunch. Tänk på det om ni åker till Vällingby och är hungriga, gå inte till ghettot med massa matställen utan offra en tia till eftersom en lunch kostar 90 kronor, det är väl värda pengar.

Lunchen tog 3,5 timme. Det var ett tag sen vi träffades och hade ju massor att berätta för varandra, särkilt min arbetskompis som har jobbat där ända fram till i år. Sista månaderna till nu som konsult. Härligt att höra lite skvaller hur det är på gamla arbetsplatsen. Han var också glad att sluta och hade också fått förtidspension. Han var nog den sista som fick förtidspension eftersom nu är det bara ungdomar som jobbar där.

Sen en tur hem till Nettan och kikade på allt julpynt som hon hade fått upp. Hon har verkligen gjort det jättefint hemma. Jag ligger klart efter ska jag säga eftersom jag ännu inte fått på juldukar och tagit fram alla mina dukar, men det kommer att ske i helgen, jag lovar , till hr P:s stora förskräckelse.

Vi åkte sen till Åkermyntan och handlade lite helgmat, normalt brukar vi inte åka dit, men vi skulle inte ha så mycket, vi ska nämligen ta reda på allt i våra frysar först, så därför fick det bli en snabbis dit.

Sen har jag förberett att göra chokladbiskivier. Har bakat underredet kan man säga så nu ska jag in och röra ihop chokladcremen som ska ligga som en topp på och sen ska de doppas i chokladsås.


Kram MrsBettan

City

I morse ringde Mickis och undrade om jag inte skulle åka in till city. Hade bestämt mej för att vara hemma och fortsätta att baka idag samt tvätta lite, men när jag väl hade gjort mej iordning så tänkte jag att "det vore väl bra att åka in denna vecka och inte nästa". Så när jag var klar skjutsade hr P mej till Vällingby och jag tog t-banan in till city. Mickis hade åkt in två timmar tidigare för att träffa en kompis så jag ringde henne på vägen dit och vi bestämde träff.

Först var vi inne på Åhléns för jag fick höra en underbar låt igår som en bekant sänt över och den måste jag bara ha. Gick till informationen men de hade ingenting på henne som sjöng även om jag påpekade att de spelade den på radion. Men tydligen har den inte kommit hit ännu. Suck. Vicky Brown heter hon. Mickis skulle in på nätet och kolla om den fanns. Tack.

Fortsatte sen till NK och handlade en julklapp till Nettan som jag visste fanns där. Åkte sen upp till barnavdelningen och fotade av en mössa som Mickis vill att jag stickar till Leon. Beate har lärt mej nu ha kameran med på stadsbesök så här kommer en bild på NK´s stora julgran.



Nu behöver ni inte åka in till NK för att spana in den.

Vi fortsatte sen till Gallerian där vi gick in på en italiensk restaturang och tog varsin pastasallad med räkor. Mums så gott.



Den här gången blev det inte fanta till maten utan ett glas vitt vin eftersom jag inte körde bil.

Sen skulle vi vidare till Vasagatan och Gordon Bleu och vid Sergel har de ju massor av stånd nu i jul. Vi passade ett som hade enorma godisbitar som jag bara var tvungen att plåta. Kolla godiset, det var engelsk godis.

      

Ser det inte smarrigt ut så säg. Här fanns hur mycket smaker som helst.

Här kommer sista kortet från city

  Sen var ner till Gordon Bleu som sagt på Vasagatan. Jag fick ett presentkort på 1000 kr av två kompisar och nu var det dags att handla upp detta. Jag lyckades faktiskt plocka varor för detta belopp, det var inte svårt alls. Handlade för 1006 kr, bra va. Vilken butik alltså, där finns allt för oss som gillar att baka m.m. Den finns en Gordon Bleu i Sturegallerian också men den är ju pytteliten jämfört med denna. Hit ska jag lura Nettan någon gång, hon kommer att bli salig.

T-banan nästa och vi klev av i Vällingby för då kunde vi få skjuts hem av Nettan som var där med Nathis på basketträning. Här lyckades vi också handla lite julklappar så nu var min dragkärra proppfull. Sä här ser det ut i Vällingby c under julen. Gran, ljus och skridskobana.

     

Kram MrsBettan

Bakning

Konstigt, jag var inne igår em och skrev ett inlägg på bloggen, men idag när jag går in finns det inte ???? Visst är det konstigt.  Talade om att jag hade bakat chokladkakor och florentinare så jag har varit lite duktig. Bild kommer in senare på bloggen.

Får se vad den här dagen har att erbjuda, jag har faktiskt inte riktigt bestämt mej än. Kanske blir det mer bakning, eller så åker jag in till stan och träffar Michis som redan har och in och träffat Cassandra. Ibland har man lite svårt att bestämma sej. Nu ska jag göra i ordning mej.

Kram MrsBettan

Gästbloggare

Japp, nu är jag - Michis (Berits barnbarn) inne och skriver en rad.
Har nyss ändrat lite i hennes design. En julig sådan blev det då jag vet att mormor varit så sugen på en när jag gjort till många andra. Men inte har hon sagt något till mig inte.. Mespropp mormor!

Detta inlägg var mest för att fråga er om ni tyckte det blev fint?
Och varsegod mormor!

Täby

När vi var i Täby idag passade vi också på att titta där vi ska stå när det är utställning den 24-25 jan nästa år. Då måste ni komma alla som läser bloggen. Närmare info kommer lite senare, men boka in någon av dagarna så får ni träffa oss bloggare i ett annat sammanhang.

Kvällen har jag ägnat åt att göra pärgirlander som jag ska hänga upp i fönstret. Det låter kanske lite konstigt, men i mitt köksfönster brukar jag hänga upp stora röda kulor i vita band och då hade jag tänkt att emellan dessa hänga dessa pärlor. När jag har prytt fönstret så kommer det en bild så ni får se.

I morgon kommer en gammal arbetskamrat och hälsar på oss. Vi har bjudit honom på lunch. Hr P känner också honom eftersom vi i många år träffades på sjön när vi hade segelbåt. Dessutom är de båda två från Dalsland och det var en av anledningarna till att vi började träffas. Det ska bli kul. Som vanligt har han med sej varor som hr P älskar, nämligen Top Hat, som har blivit en favorit.

Nu är det väl dags att knyta ihop sej och gå till sängs.

Sov gott / MrsBettan


Måndag

Idag har jag varit ute och åkt, närmare bestämt till Beate´s stora centrum i Täby tillsammans med Michis och Leon. Det var så längesedan vi var där så det var dags för en liten tur. Vägen dit åkte vi den nya norra länken och det var jättelite trafik på den, helt jätteskönt att åka på en ny väg. Vi vandrade omkring i 2,5 timmar och gick väl igenom hela centrum nästan, det vi hoppade över var våningen där Clas Olson finns annars var vi och kikade nästan i alla affärer. Det är alltid kul att gå i stora centrum tycker jag. Fick med mej hem lite julklappar också faktiskt fast jag inte hade planerat det.

Vägen hem hittade vi inte tillbaka till norra länken så vi åkte den gamla vanliga och den funkade ju också bra.

Jag prenumererar på Bingolotter fast vi aldrig spelar och nu gick jag in på nätet för att se om jag vunnit. Jovisst, en vinst på 500 och en på 100 kronor. Bra va. Jag har två lotter i veckan så det klart ihop.

Kram MrsBettan

Lördagsmys

Usch vilken härlig mysdag det varit idag. Vi har praktiskt taget inte gjort någonting nyttigt. Jag har stickat klart Leons lilla filt så det känns jätteskönt och sen har det varit skidor på tv och korsord.

I fredags blev det faktiskt ingen drink till maten, det blev fanta och inget annat så inga problem att styra hem igen.

Nu dags för sängen
Sov gott MrsBettan

Uppdatering

Här kommer lite uppdatering om vad som hänt de tre senaste dagarna.

I onsdags hade vi besök som kom på lunch redan klockan ett så det var full rulle faktiskt ända tills de kom. Jag som ändå hade förberett så mycket fick i alla fall småstressa lite för att hinna klart. Lunchen har jag ju redan berättat om vad den innehöll liksom alla efterrätter. Jag kan tala om att alla åt två st var, härligt. Sen var det kaffe och liten småkaka efter.

I torsdags åkte Nettan och jag iväg till Coop Forum och handlade. Nettan köpte inte så mycket, men jag småhandlade lite så vi har mat till helgen i alla fall. Efter mathandlingen åkte jag hem med Nettan och då hoppade Mickis in i bilen. Hon vill ha en videokamera i julklapp och hade sett ut i i Barkarby på Media Market (vet inte om de heter så, men nästan i alla fall). Den kostade 999 kronor och vi frågade om den var något att ha. Nja, så där fick vi till svar, den är ju inte den bästa att filma med precis annat än i dagsljus. Men va sjutton, då är det ju ingen mening att handla, det kändes mer som att kasta pengarna i sjön. Så det blev en klart mycket dyrare och så ett 8 mb minneskort också av den bästa sorten. Hon önskar sej bara en julklapp av oss och då blev det denna videokamera.

Idag är det ju världens bästa dag, FREDAG, härligt, och jag har träffat min gamla klasskompis Britt i Kista. Vi var inne på KappAhl och köpte byxor, halva priset. Jag provade inte mina, men har gjort det nu, och tack Britt att du visade mej dessa byxor, helt suveräna och sköna. Jag åker nog dit igen och köper ett par till som du gjorde. Sen hade de också den tröjan som du hade på dej, den som är så skitsnygg, Rea på den också, tack tack. Vad glad jag blev att det passade så bra. Sen var vi runt och småhandlade lite, kan inte tala om vad eftersom flera läser bloggen.

Sen blev det också lite kniesmat, 3 små rätter, smarrigt värre med lite dricka till. När jag sen kom hem förstod jag att de var lite starka eftersom jag var dötörstig. Härlig em idag. Vi träffade också en annan gammal klasskompis i Kista, världen är liten ibland. Kul.

Kram MrsBettan

Pepparkakor

Det var ingen som såg att i mitten på andra plåten var det faktiskt en GB-gubbe. Kolla igen alltså.

Efter en middag med resten av älgstek med sås är dt dags att pömsa. Jag har kikat på Americas got talent igen, och nu återstår det bara 4 st, hur spännande som helst.

Beate undrar vad det var för pepparkaksdjur, ingen aning faktiskt, formarna köpte jag förra året på indiska av alla ställen.

Sov gott alla nattugglor / MRsBettan


Elektriska bror

Han är inte rödhårig som man kan tro, elektriska bror - han är riktig vit - skitsnyggt vitt hår som är tjockt. Det tog sin tid hos grannen idag också. Kl halv tre kom de tillbaka och ville ha lunch. Vadå - Hhr P brukar får soppa till lunch, men jag hade lite köttbullar hemma och kokt potatis så det var helt OK för dem. Sen fick de provsmaka av både pannacotta och tiramisu eftersom jag hade gjort åtta av varje. 

Jag hade börjat att kavla ut pepparkaksdegen så den fick vänta en liten stund. Kavlade ut resten när brorsan hade gått och nu är allt gräddat och klart. Så är blev  de:



Pepparkakor är ett måste för mej. Har bakat varje jul men aldrig gjort smeten själv, inte ens i år. Så här ser alla sorter ut som jag bakade, det blev 33 st.



Härligt, nu har vi pepparkakor i jul. Det blev ju jättemånga av en liten degklump.

Kram MrsBettan

 

Regn-tisdag

Inget vidare väder ute precis, men vad gör det när man ändå är inne. Stackars hr P:s brorsa med fru som sitter i Spanien i 12 graders värme. Det är allt annat än kul. De har ju inte så varma kläder med sej precis och dessutom finns det ingen värme i huset. Brrrr.

Idag är hr P:s elektriska bror här igen. Han hann inte klart hos grannen igår så fortsättning följer idag. Vi tog en liten fika med kaffebröd innan de gav sej in till grannen.

Vad jag ska göra idag. Har faktiskt inte riktigt bestämt mej ännu. Har tagit fram pepparkaksdeg så vi får se om det blir några kakor, och sen kan jag ju förbereda apelsinsalladen också.

Kram MRsBettan

El-broder

Idag kom hr P:s yngre broder hit eftersom grannen har lite elfel. Vi ringde till honom igår kväll och han kom gärna över redan idag så det var kul. Längesen jag såg honom fast han inte bor så långt bort. Först blev det lite fika och kaffebröd hos oss. Skönt att bli av med lite fikabröd och kul att ha lite hemma egentligen när någon kommer. Brodern är också pensionär nu, riktig pensionär eftersom han fyllde 65 i år. 

Han hade gått ner i vikt ordentligt, inte för att han var tjock tidigare, men nu var han jättesmal. Han hade jobbat hela sommaren med sin tomt och grävt som sjutton, grävt upp hela tomten förresten, så det var inte så konstigt att han var så smal. Han hade kört med spade, ingen grävmaskin här inte. Efter fikat gick han över till grannen och kikade vad felet kunde vara men hann inte göra klart eftersom han skulle iväg och hämta sitt barnbarn så han kommer i morron igen.

Efter att han åkt så åkte jag också iväg till affären och handlade lite eftersom vi ska ha lunchgäster på onsdag och jag är ju den som förbereder allt i god tid. Så hem igen och gjorde lite efterrätter så de är klara. 8 st tiramisu och 8 st pannacotta står nu i kylen och väntar tills på onsdag. Härligt att lite är klart. Pannacottan ska bara få lite hjortrongelé på sej men den måste bli rikigt kall först.

Till varmrätt tänkte jag ha kycklingfilé med apelsinsås och klyftad mandelpotatis samt en sallad av apelsinfiléer och stjälkselleri. Receptet hittade jag i senaste AoM förstås. Perfekt bjudmat eftersom man kan förbereda allt. Jag kommer att panera mina kycklingfiléer däremot, det var de inte i receptet, jag tycker de blir smarrigare då eftersom all köttsaft finns kvar inne i köttet och de blir mycket mörare.

Om det ska bli något förrätt vet jag ännu inte, har inte bestämt mej.Kanske struntar i den eftersom det bara är en lunch.

Kram MrsBettan

RSS 2.0