Lite fiskeförklaring

När jag säger att min man inte kommer hem med någon abborre betyder inte att han inte har fått några. Han brukar dra upp sådär cirka 50 st, men alla är så pyttesmå så det är inge idé att ta hem. Måsarna brukar få en liten festmåltid.

Idag har Nettan, Nathis och jag varit och handlat lite mat så vi klarar oss ett tag. För min egen del skulle jag inte handla så mycket eftersom jag har mat hemma, men det blev 5 kassar i alla fall. Denna gång var det Citygross i Bromma som blev lyckliga vinnare av vårt matinköp. Nettan skulle också bara handla grönsaker och hon hade också en full kundvagn.

Så det kan bli. Men jag var lite sugen när vi var och handlade och det är ju livsfarligt. Samtidigt är det ju Vasaloppet på söndag och härligt att länge och väl sitta vid frukostbordet och njuta. Det ska liksom finnas lite allt möjligt att välja på.

Och vad är det i morron - jo världens härligaste freeedddaag. Underbart som vanligt. Då kommer DN med mitt korsord som jag brukar njuta av att lösa. Hr P får hålla sej till DNs lördagskryss.

Sov gott och kramar / MrsBettan

Havsörn

Det blev ingen fisk. Gör inget eftersom vi åt fisk igår, fast det var röding och det smäller lite högre även om den har ett lägre kilopris än abborren. Jag betalade 99 kr/kg för rödingen och abborren kostade 149 kr/kg.

Men lyckan var god ändå för min man - en stor havsörn cirklade runt där han satt och fiskade. Skulle han käka upp min lilla gubbe ? Han är ju inte så liten precis, över 190 cm och en matchvikt på 120 kg så örnen ändrade säkert sej när han såg storleken. Äh då, jag bara skojade. Men häftigt att se en stor örn inne vid Mälaren. Ute vid havsbandet har vi ju sett dom men inte här inne. Så fisketuren var lyckad.

Jag själv satt ju hemma och var orolig eftersom det var så dimmigt, jag kunde ju inte se honom. MEn vid tio-tiden klarnade det upp, och då kunde jag spana in honom i kikaren. Skönt.

Passade på att grilla en stor rostbiff när gubben onte var hemma som blev suveränt smarrig. Vi hade den till källsmat tillsammans med en potatisgratäng och lite pickles. Så nu är man mätt och belåten.

Kram alla och sov gott  MrsBettan

God morgon

Sov väldigt dåligt i natt. Var liksom aldrig riktigt trött faktiskt. Men jag pallade mej upp vid 6-tiden eftersom hr P skulle ut på isen och fiska. Han undrade vad jag gjorde uppe så tidigt, men va sjutton när det inte går att sova är det ju lika bra att kliva upp. Han gav sej iväg i dimman vid 7-tiden, ensam. Jag gillar inte egentligen att han gick ut i den här dimman, men det lyssnar ju inte en fiskeentusiast på såklart. Allt är inriktat på fiske.

Får se hur fiskelyckan ser ut denna gång.

Kramis MrsBettan

Fotboll

Igår blev det full rulle på morron. Michis ville ha skjuts till BVC eftersom Leon skulle vägas, mätas samt få ettårssprutan. Skönt att det hände något så man kom iväg på morron. Fick sitta och blåsa såpbubblor under tiden systern tog sprutan så han hade annat att tänka på. Han var faktiskt jätteduktig, Sen skjutsade jag dem till Barkarby eftersom Michis skulle träffa en kompis inne i stan.

Väl hemma igen var det dag att titta på skidor. Gick inget vidare för Sverige tråkigt nog.

Sen gjorde jag lite paprikasoppa eftersom det var längesen och kokade också lite äppelmos av ett par äpplen som min man inte gillade.

Till kvällsmål blev det röding. Jättegott. Jag åt bara fisken som den var, behövdes inget till faktiskt.

Sen blev det fotbollskväll eftersom Inter spelade mot Manchester United. Mållöst blev det som tur var för Inter eftersom Manch U var bra mycket bättre. Får se hur deras nästa möte blir.

Sen såg jag faktiskt på Oscarsgalan. Kom i säng vid halv ett i morse.

Kramis MrsBettan

TV

Usch, eller härligt kanske man skulle säga, eftersom jag har tittat på tv hela kvällen. Tittade först på en film som heter Mystic River och den var faktiskt bra. Jag kunde sitta kvar och titta färdigt på hela filmen vilket inte är vanligt i mitt fall.

Sen under tiden som jag dukade fram lite koppar m.m. till frullen i morron bitti satte jag på Skavlan och det var ju riktigt kul, varför har jag inte tittat på det programmet tidigare. Ok - bättre sent än aldrig.

Så nu är det dags att krypa ner i den kalla sängen.

Sov gott - MrsBettan

Helg

Här kommer lite bilder från helgen. Först hur det ser ut i vårt vardagsrum innan golvet är lagt.





Sen var min man gullig och kom hem med vackra blommor





Och ett helt fång med dessa underbara rosor



Härligt va.

Sen idag har det faktiskt snöat hela dagen vad det nu skulle vara bra för eftersom vi inte haft snö på hela vintern.

Bilden är tagen nu ikväll klockan elva.



Kram MrsBettan

Freeeddaaagg

Visst är det fredag. Vad härligt. Men dagen började kanske inte så där toppen eftersom vi var på begravning på fm. Det var en vän till oss som levde 6 år med cancer och det var ju väntat på utgången, men ändå inte. Åkte hemifrån kl tio och var inte hemma förrän klockan halv tre. Det var faktiskt första gången jag såg att kyrkan var näst intill full med folk, närmare 100 personer. I alla fall var det över 70 personer som stannade kvar och följde med till klockargården på Lovö där det bjöds på underbar smörgåstårta, vin för de som önskade, och sen kaffe med kaka.

Sen kom en bekant över och gick vid sextiden. Under denna tid kokade jag vitkålsblad eftersom hr P ville ha kåldolmar. Det var längesedan jag gjorde och det var inte lätt att rulla ihop dom, men de blev hyfsat bra, och godkända av hr P så då var det väl OK.

Sen blev det päron (från burk) och vispgrädde till efterrätt.

Och nu är det natti-natti

Sov gott MrsBettan

Trött

Nu börjar det kännas att man är trött, har ju varit uppe sen klockan sex i morse så då är det väl förlåtet,.

Varoch klippte håret i morse och fick lite färg i håret ocj sen träffade jag min  gamla klasskamrat. Gamla, ja hon är ju lika gammal som jag. Ha, ha. Hon är så helhäftig faktiskt. Snackar med alla och är alltid glad, en härlig prick.

Nu ska jag gå till sängs, i morron fm ska vi på begravning, Usch det är det värsta jag vet eftersom jag är så otroligt känslig. Får kämpa mej igenom detta.

Kram MrsBettan 

Uppe med tuppen

Här var man faktiskt uppe före tuppen idag, redan klockan sex och det hör verkligen inte till vanligheten. Men gubben skulle ju ut och fiska och jag måste se till att han får lite frulle i sej innan han går iväg. Han slarvar annars med det och det är ju inte bra. Så det var bara att pallra sej upp i mörkret.

Fiskekompisarna kom redan tio i sju så kvart över sju var de ute på isen. Jag kunde ju kolla i kikaren.

Får se om de får något. Jag själv ska iväg snart till frisören och klippa mej och så lite färg förstås på de små gråa stråna. Om jag skulle få samma fina vita hårfärg som min mamma hade skulle jag inte färga håret (tror jag), men jag vet ju inte hur det ser ut eftersom jag färgar jämt.

Hörs mer i em.

Och såklart kommer det bilder sen på vårt renoverade vardagsrum. Kanske ska gå in och ta några innan det är helt klart.

Kramis MrsBettan

Vardagsrum

Det går framåt med vårt vardagsrum. Nu är taket målat, tapetseringen klar, taklister på plats. Härligt. Idag har vi brutit upp det gamla parkettgolvet. Vi ska in med ett nytt. Det tidigare var i bokstavar och nu ska vi ha ett i ek med bredare tiljor. Det blir fint.

I morron bitti ska promenadgubbarna ut och fiska igen på Lambarfjärden. Hoppas att de får något nu, ja de fick ju fisk förra gången också, men så små att det inte var något att ta hand om. Kanske det blir lite större nu när de har maggots till hjälp. Jag själv ska iväg till frisören och klippa håret så det ska bli härligt. Senare på em ska jag träffa min gamla klasskompis. Jag brukar ju träffa en av promenadkompisarnas hustru, men jag tyckte att det skulle bli så sent eftersom jag ska gå och klippa mej, så vi tar det en annan gång.

Nu står kyckligen i ugnen och steker så gott, så snart blir det mat. Kycklingklubbor blir det med sallad till.

Kramis MrsBettan

Sov gott

Efter en underbart halvlat dag vill jag bara önska alla en riktigt god natt.

Kramar MrsBettan

Måndag

Så var det då måndag igen, veckorna går ju jättefort. Idag fick jag ägna mej åt tvätten eftersom inget har blivit tvättat sen i torsdags. Det samlar på.

På em kom hr P hem med Maggots eftersom han tänkte gå ut och fiska på isen i morron. Vet ni vad Maggots är. Jo, det är en larv som kommer från en fluga som tillhör familjen Calliphoriade och blir ca 20-25 mm lång. Larven från just denna fluga har testats fram och ger den bästa hållbarheten och fiskeresultatet bland de fluglarver som är lämpliga vid fiske. Skitäcklig skulle jag vilja säga eftersom den skall förvaras i kylskåpet. Nog för att den ligger i en plastbehållare, men det rör sej, det kryper, och jag tycker inte att den platsar i mitt kylskåp precis.

Bilden är lite suddig, men vilka färger det finns idag på den. De tidigare jag sett har bara varit orange och vita, men nu fanns det en blandning av gröna, gula  och blå också i samma plastburk.



Härligt va.

Sov gott MrsBettan

Kalas för Leon 1 år

På em idag har vi varit på 1-årskalas. Leon fyllde ju år. Det var många små tjejer i hans ålder som var där och grattade och ville gärna vara med och hjälpa till att ta upp alla paket som fanns. Kaffe och kaffebröd fanns i mängder att hugga in på och en jättefin tårta.

Lite bilder från barnkalaset

       

Kram MrsBettan


Vikingarännet

Idag gick Vikingarännet av stapeln. Det beskrivs som världens största skridskolopp för den som inte vet det. Loppet startade 1999 med 4.500 deltagare men i år var det bara 2.800 deltagare.

Starten sker vid Skarholmen söder om Uppsala och mål i Hässelby. Eliten startar kl 08.00 och de övriga startar när man vill. Ett rep dras över banan vid Sigtuna klockan 14 och vid Kungsängen klockan 15. Detta för att arrangörerna inte vill ha åkare ute i mörkret.

Det kostar 600 kronor och för denna avgift får man plogad bana, bullar, nyponsoppa och saft längs banan.

I förrgår såg vi att de hade plogat banan, och i morse körde de en plogtur igen.

Har försökt att fånga några av deltagarna på denna bild.



Kram MrsBettan

Vad jag gjort sen i fredags

Har varit lite dålig på att skriva i helgen. I fredags kväll var vi bjudna på middag inne på Söder och det var härligt att se gamla Södermalm igen. Jag är ju uppvuxen där och det händer massor med den stadsdelen. Man kommer ihåg hur det såg ut tidigare och minns och samtidigt ser man alla nya höga hus som har tillkommit under årens lopp, och dessutom mer är på gång. Men ända finns det en del gamla affärer kvar som fanns när jag bodde där för 47 år sedan. Men det är inte många måste jag ju säga.

I lördags, igår, var vi ganska så trötta, åtminstone jag eftersom vi kom hem klockan tre på morron. Min man var helpigg under hela kvällen men jag blev faktiskt lite trött vid tvåtiden och påpekade att det var väl dags att ta sej hemåt. Men han fortsatte att prata och ville tydligen inte hem. Dessutom var det ett tag sen v i träffades och det är en gammal arbetskamrat till min man så de hade mycket att snacka om. Vi fick, som vanligt, väldigt god mat. En härlig tomatsoppa med sting och sen fläskfilé med ostsås och grönsaker. Sen blev det en smarrig kaka med moccacreme. Och så alla goda drycker. Först champagne, tackar tackar och sen drack vi cognac till kaffet som var helt outstanding och sen en wirrepinne.

Men ändå var jag faktiskt lite duktig igår. Gjorde kroppkakor som vi båda älskar och det tog ju lite tid. Först skära all fläsk, använder alltid rökt sidfläsk, i tärningar och sen all lök som ska hackas. Sen skulle ju det stekas och blandas ihop. Koka potatis, pressa potatisen och blanda med ägg, mjöl m.m. Sen koka alla kroppisarna. Det blev 32 st. Härligt att ha och ta fram. De första ska vi äta till söndagsmiddag.

Kram MrsBettan

Mer bilder

Kollar nu om det går att få in alla härliga smårätter som Mita bjöd på. Bloggen har ju varit helknasig ikväll.

På bordet fanns små grillade kycklingspett doppade i teriyakisås, tzatziki, italienska köttfärsbiffar, några andra köttfärsprodukter, färskost med hackade kryddor, bröd, nasi goreng, mm.m.m.

Här kommer fler bilder

               

Kramis MrsBettan

Mingel hos Mita

Nu har Nettan och jag varit på mingelbuffé hos Mita. Hon har öppnat en lunchrestaurang i Vinsta, förra veckan faktiskt. Hon har i fem års tid sysslat med catering och har bl.a. kedjan Hemköp som hon levererar till. Cateringverksamheten kommer hon att ha kvar tillsammans med detta.

Som brukligt vid mingel bjöds det på vin,öl eller vatten och såklart smaskig cateringmat.

Jag hade ju kameran med så här kommer lite bilder. På bild två är även ägarinnan med.

   

Mingelbuffé

Efter klockan fyra idag ska Nettan och jag åka iväg på Mingelbuffé i Vinsta. En gammal arbetskamrat till oss har öppnat en ny lunchrestaurang i Vinsta och vi har blivit inbjudna dit. Ska bli kul att träffa henne igen. Tar väl med kameran också för att ta några kort. Återkommer efter minglet.

Kram MrsBettan


Foton av Leon

I morron fyller vår lilla pluttgubbe 1 år. Stora pojken. Vad det har gått fort. Idag har jag suttit och skrivit ut en del foton och satt in allt i en fotopärm eftersom hr P och jag ska bort i morron kväll. De ville se lite kort av Leon och det är klart att jag måste fixa till det. Hade ett album där korten inte var i rätt ordning, så nu har jag fixat till det. Skönt.

Vet inte om vi ska åka iväg och handla idag. Får slå en signal till Nettan och lyssna.

På söndag blir det kalas för Leon. Ska bli jättekul.

Eftersom han fyller i morron får ni en liten bild redan nu på vårt lilla barnbarnsbarn.



Kram kram MrsBettan

Läkarmissionen

Igår var Nettan och jag på Läkarmissionen för att kolla om det fanns några leksaker vi kunde hitta till Leons födelsedag. Förra gången vi var där missade vi faktiskt att det fanns ett nedre plan också där de hade dessa leksaker samt en jättemassa böcker, skivor både cd och gamla EP-skivor, hushållsartiklar  m.m.  Ja, massor med saker som det var kul att kika på.

Och helt plötsligt ropar Nettan till. Kolla här morsan, var det inte en sån du ville ha. Och där fanns den, lökgömman som jag har letat efter med ljus och lykta. 20 kr skulle de ha för den. Tackar, tackar. Sen hittade jag två st bakformar också som jag inte kunde hålla tassarna ifrån.

Kolla här vad jag fick för en billig peng. Närmare bestämt 40 kr



Och självklart hittade jag lite till Leon också. 70 kr för allt detta.


När jag sen kom hem så såg jag att i trädgården hade snödropparna satt fart. Det går fort nu när solen väl kommer fram och värmer. Vi är med andra ord på väg till våren. Härligt.


Kram MrsBettan


Abborre

Tyvärr kan jag inte ge er någon bild eftersom min man kom inte hem med några abborrar, dem gav han bort till sin brorsa som ville ha dom.  Tydligen var de ganska små, men naggande goda kanske.

Jag själv har bakat hela dagen, nästan i alla fall. När gubbarna gav sej iväg i morse så stekte jag fläsk så att det var klart. Det fick de till lunch sen med raggmunk och lingon. Jag värmde allt i ugnen.

När det var klart började jag med att göra två st citronkakor, typ sockerkaka med citronsmak. Sen skulle jag börja att göra en kaka i långpannan och vad händer då, jo bakplåtspappret är slut och inget har jag på lager. Typiskt.

Åkte sen på em iväg till affären och handlade och passade på att åka till Nettan med citronkakorna så blev jag av med dom. Sen har jag bakat den goda äppelkakan med maräng som jag gjorde häromdagen samt en långpanna med nötchokladrutor.

Tog ingen bild på citronkakorna men väl äppelkakan och nötchokladrutorna. Allt ska sen skäras i bitar när de kallnat.

Allt är ju till Leons kalas som är på söndag. Här kommer först nötchokladrutorna. Lätt smet att bara gegga ihop och sen strö över mörk hackad choklad och hasselnötter.



Sen kommer äppelkakan med maräng



Kramis MrsBettan

Gubbarna på isen

Jag glömde sätta in en bild på gubbarna där de sitter på isen. Tyvärr kom jag inte längre med min lilla kamera. Men det är de två små prickarna som sitter i mitten alldeles vid rännan. Det är nämligen öppet vatten där eftersom Jehander kör varje dag med grus och sand.

Här kommer gubsen



Kram MrsBettan

Uppe med tuppen

Idag var man alltså uppe med tuppen. Inte så vanligt när det gäller mej. När klockan var 4 i morse (hade nte somnat som vanligt) tittade jag ut och såg en otroligt vacker lysande måne. Tyvärr orkade jag bara inte gå och hämta kameran och fånga bilden.,dum som man var när den var så fin. Alldeles full med lite moln framför. Det var som en jättelampa som lyste där uppe.

Men jag har tagit igen denna skada med att fånga dagens första bild. Härlig bild på himlen. Ser lite overkligt ut när man ser solen titta igenom molnen. Bilden är tagen vid halv åtta i morse.



Strax efter åtta ser himlen ut så här. Det ändrar sej fort.



Hr P har tillsammans med sin bror gett sej ut på fiske. Brorsan kom redan kvart över sju. Får de någon fisk ska ni få se bild.

Ha en bra dag Kram MrsBettan

Kakrecept

Idag har jag inte gjort mycket precis. Jo, tittat på alpint förstås, det får man ju inte missa. Anja gick det inget vidare för, men vad gör det, spänningen fanns i alla fall. Sen var jag iväg en sväng till affären eftersom hr P ska ut på isen i morron och fiska med yngre brorsan. Får se om de har bättre tur än förra gången.

Sen har jag ägnat en hel del tid på att leta kakrecept. Michis ska nämligen ha kalas på söndag för Leon eftersom han fyller 1 år och jag har lovat att baka lite åt henne. Jag tycker det är jättekul, men vill ju samtidigt ha lite blandade saker. Passar bra att börja baka i morron när gubben ändå är på isen då kan man göra precis som man vill.

De kommer sen hem och äter lunch här så det var därför jag var iväg en sväng till affären. Hade tänkt att de skulle få raggmunk med fläsk och lingon. Dessutom tänkte jag faktiskt göra raggmunkarna idag så är det bara att värma dem i ugnen i morron. Fiffigt va.

Då är det väl bäst att sätta fart nu då. Hr P håller på att tapetsera för fullt.

Kram kram MrsBettan

Härlig söndag

Har haft en underbart härlig söndag med bara mys. Satt länge och åt frukost och sen var jag faktiskt lite duktig. Bytte lakan i sängarna - härligt. Sen har jag stekt en hel fläskarré som hr P önskade till middag och gjort sås också så nu är det lättlagat för kvällen.

Till denna underbara stek hade vi inlagda tomater (från förra årets skörd) som var så helsmarriga samt god sås och kokty potatis.

Och nu ska jag ner och försöka sova. *I natt var det ett väldans liv hos grannen, han fyllde 44 år, och hade fest. Precis när jag skulle somna vid ett.tiden inatt åkte grabbarna iväg och såklart gick det inte att sova i det oväsendet. Försökte sen att sova när de hade gett sej av och var precis på väg när de kom tilllbaka med massa damer som stojade. De hade ett v'äldigt problem att ta sej nedför backen r eftersom det var så halt så det var full rulle.

När klockan var kvart över fem var jag på väg upp att sätta mej i köket men då blev det tyst och jag somnade sen som en stock och gick upp sen vid halv tio. Så det kan bli på en söndag.'

Kram MRsBettan

Lördag

Som vanligt sov jag länge idag, gick inte upp förrän halv tio. Fast jag har sovit som en stock inatt vilket var väldigt skönt eftersom jag har haft problem att sova ett par nätter.

Tillsammans med hr P avnjöt vi en lång och härlig frukost med stekta ägg, nypressad apelsinjuice, the och mörkt bröd. Mums. Även lite nyinlagd gurka fanns på bordet. Klockan elva satt vi fortfarande kvar och kikade på störtloppet.

Sen kom Nettan över och ville att hr P skulle kolla på ett avtal som hon skrivit. Han satt länge och väl med detta avtal och ändrade och la till m.m.m.m. så nu ser detta avtal ut som ett slagfält ungefär. Nettan fick med sej detta fruktansvärda underlag hem och jag tog en kopia för säkerhets skull ifall hon behöver fråga mej vad det står.

Sen åkte vi iväg och inhandlade lite tulpaner eftersom vi ska över till en granne ikväll på middag.

Nu har vi precis kommit hem och vi är jättemätta. Först fick vi en drink av mousserande vin och sen blev det som förrätt en bit paté med sallad och någon konstig röra som jag inte vet vad det var. Sen blev det lax med grönsaker potatis och romröra. Efterrätten bestod av päronhalvor med glass. Kaffe och liten kaka. Sen en whisky till mej. Och nu är vi hemma som sagt och jag ska gå och lägga mej alldeles nu.

Sov gott Kram MrsBettan

Fredagskväll

Finns det något bättre en en fredagskväll. Jag tror inte det. Fast jag inte jobbar ÄLSKAR jag bara fredagar, Det är en viss känsla. Klart att man inte kommer ifrån den när man jobbat 47  år och sen är ledig. Fredagar är alltid fredagar även om man inte jobbar. Jag hade roligt under mina 47 år i samma företag (GB) det ska ni veta. Har varit med om så mycket under alla år. Vilka fester vi hade. Helt otroliga. Sådana fester finns inte idag tråkigt nog. Vi hade alltid en vårfest, sommarfest och sen en julfest på jobbet. Vi fixade mat och sen var det alltid dans som höll på till tidiga morron på jobbet förstås. Åh vad jag älskade dessa fester. Jag var dessutom alltid med och arrangerade dessa fester och inhandlade mat m.m. Det var tider det. Nu  kan man minnas tillbaka på allt roligt man haft under alla år, undrar om alla ungdomar har lika roligt?

När jag var i 18-årsåldern var vi alltid inne i stan och gick på danssalonger mina kompisar och jag och hade jättekul. Det som vi beställde var en drink med martini och sockerdricka och kan ni tänka er att den räckte hela kvällen och den fick dessutom vara kvar på bordet liksom väskan med alla värdesaker. Vi var ju ute för att dansa och ha kul och alla andra också, men hur är det idag? Inte kan man lämna en väska vid bordet precis, då försvinner den direkt. Vad synd att det har blivit så.

Varje kväll efter vi varit i stan gick vi hem eftersom ingen hade bra med pengar. En dag kom en poiis fram till oss och frågade om vi var onyktra, Det var vi naturligtvis inte, vi var bara jätteglada för att vi varit ute och dansat. Han tyckte däremot att vi inte skulle promenera hem så vi fick skjuts hem. Tack för det.

Så var det i min ungdoms dagar.

Sov gott alla bloggare  Kramis MrsBettan

Ny utmaning

Nu har jag blivit utmanad av min dotter Nettan också. Det är väl lika bra att ta tjuren i hornen som man brukar säga så att det blir klart.

OK - jag är beredd.

1. Jag har alltid badrumsdörren låst när jag är därinne. 
     Det har jag verkligen inte, bara när vi har gäster hemma.

2. Jag vill ha tyst omkring mig när jag "jobbar". 
     Spelar ingen roll. Gubben och jag kan samsas i samma rum ifall vi måste jobba båda två.

3.  Beroende av chips. 
     Köper nästan aldrig chips. Någon gång när vi ska få besök kanske.

4.  Ganska duktig på att få som jag vill utan att ställa till nån scen. ( utom med barnen)
     Både ja och nej om det gäller saker till hemmet. Är jag riktigt sugen tjatar jag och då vinner jag i regel.

5. Slarvig.
    Har jag aldrig varit.

6. Snäll
     Är nog "för" snäll egentligen. Borde vara tuffare, men lite sent att börja nu, eller. 

7. Ganska lat. 
    Lat är jag verkligen inte. Gillar att göra saker hela tiden annars kryper det i kroppen på mej.

8. Jag är ganska orädd. 
    Nej, det är det värsta att ju äldre man blir desto räddare blir man. Varför kan man undra.


Ok, det var svar på mina frågor i utmaningen.

Nu ska jag utmana 8 st till samma utmaning och det var ju inte lätt. Det var för många tycker jag. De som besöker min blogg får gärna vara med jag skriver inga namn.

Kramis MrsBettan

Award

                                                                           award

Kolla vad jag har fått av Di.  Häftigt va.

Jag ska också i och med detta lista 5 saker jag inte kan vara utan, och därefter nominera 5 personer som jag vill ge en award till.


OK - det här vill jag inte vara utan

Mina nära och kära som är min man, min dotter, mina barnbarn och mitt barnbarnsbarn

Alla mina vänner, inkluderat även bloggvänner

Mitt underbara hus med den fina utsikten över Lambarfjärden

Mitt goda humör

Att få vara frisk


Nu nominerar jag följande

Beate

Michis

Fjun

Vivan

Gulilla



Kramar MrsBettan
 


Äppelkaka med marängtopp

Här kommer receptet om någon vill baka denna smarriga kaka till helgen. Receptet är hämtat från Hemmets Veckotidning nr 4 i år. Den är dösmarrig.

Ingredienser:
200 g mjukt smör eller margarin
4 dl strösocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil

4 äpplen
1 msj malen kanel
4 äggvitor
3 dl strösocker
50 g mandelspån

Ung: 200 + 225 grader

Gör så  här:
1. Rör smör och socker mjukt och poröst, eller gör som jag ta matberedaren. Tillsätt äggen ett i sänder och rör så att smeten blandar sig. Blanda vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.

2
. Tillsätt vetemjölsblandningen och gräddfil i äggsmeten, blanda allt till en slät smet. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna.

3.
Skala och kärna ur äpplena, skiva dem tunt. Strö kanel över äppelbitarna coh stick ner dem i smeten. Lättast tyckte jag var att ta en plastpåse och strö lite kanel i och lägga ner äppelbitarna och skaka påsen.

4
. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca. 25 minuter.

5
. Under tiden kakan gräddas vispas äggvitorna till ett fast skum, tillsätt socker och vispa smeten styv.

6.
Ta ut kakan när den är färdig och höj temperaturen till 225 grader. När ugnen har nått 225 grader bred marängen över kakan. Strö över mandelspån och grädda kakan tills marängen fått lite färg., ca. 10 minuter.

Och så klart kommer bilden igen ifall någon har missat.



Lycka till med det smarriga baket.

Kramar MrsBettan

Kändis

Glömde ju berätta att när vi var vid Birger Jarlsgatan idag så mötte vi prinsessan Christina. Det var väl häftigt. Hon såg helfräsch ut i en kappa med massor av färg. Trodde att hon klädde sej lite mer diskret, men icke. Det var en häftig färgskala som passerade oss.

Kram MrsBettan

Konstnärshuset

Träffade Elisabeth i stan idag. Morronen började inte bra däremot. Igår kväll hade jag jättesvårt att sova, vet inte varför, jag var inte ett endaste dugg trött. När klockan var fyra tittade jag senast på klockan och måste sen ha somnat. Det var meningen att jag skulle upp kvart i 7 och väcka min man eftersom han skulle ut och fiska. Men jag sov, vakande när han gick 5 i åtta. Och hur kul var det. Han hade själv vaknat klockan kvart i åtta och slängt på sej kläderna eftersom han skulle hämta fiskekompisen vid t-banan klockan åtta. Ja, ja, det var den morronen det.

Ellisabeth och jag gick till Konstnärshuset på Smålandsgatan. Det var en bekant till henne som ställde ut sina foton där.

Kolla ingången till huset:



Vet inte om ni har varit där, men huset inuti är som att komma in i en annan värld. Underbart att det fortfarande finns så fina gamla hus med denna kvarvarande inredning. Utställningen var på plan 2 och eftersom Elisabeth har ont i lederna försökte vi ta hissen upp, vilken hiss förresten. Längst in i hissen stod en jättestor fåtölj och sen var det en till två ståplatser. Hur som helst fick vi inte igång hissen. Det var väl något som vi inte förstod.

Väl uppe titta vi vi fotokonstnären Claes Grundstens verk, och jag har fotat allt fel enligt Michis. Skulle inte ha blixt. Men underbara bilder. Konstnären som målat heter Björn Wessman.
Lite vägledning på bidlerna:
1. Grundsten - Lake Bogori, Kenya
2. Wessman - Meandre
3. Grundsten - Rapadalen, Sarek
4. Grundsten - Grammon Range, Sydaustralien
5. Grundsten - Diskobukten, Grönland
6. Grundsten - Siemen, Etiopien
7. Grundsten - Ruwenzori, Uganda

Som sagt blixten och avspeglingar finnns i bilderna, så ta därför er tid och gör ett besök. Det är gratis. De öppnar kl 12.00 och håller på till den 18/2.

           

Kram MrsBettan

Äppelkakan

Lovade att lägga in en bild på äppelkakan med marängtäcke och mandelspån. Fy sjutton vad den var mumsig. Är det någon som vill ha receptet så skrik till så stoppar jag in det på bloggen. Den gräddas i långpanna och var dölätt att göra.

Här kommer den mumsiga bilden:



Eftersom gubbarna ska ut på isen och försöka pimpla abborre så har jag skurit av två stora bitar som de ska få efter maten. Den får de f.ö. fixa själva, fast ganska lätt, jag har förberett fläsksnitzel med potatis som redan ligger i en form.  Vad karlar har det bra egentligen. Jag själv ska in till stan och träffa en av gubbarnas hustru. Vi ska på en fotoutställning och kika. Tar med kameran ifall man får fota inne i fotogalleriet. Det låter lite kul va.

Hörs i morgon - sov gott  - Kramis MrsBettan

Veddesta

I morse var det meningen att jag skulle ta en tur till Vällingby men då ringde ju Monia och vi snackade nästan en timme och sen blev det inte av att åka till Vällingby som jag hade räknat med. Michis ringde och undrade om vi inte kunde ta en tur till Veddesta och handla en overall till Leon så det fick bli det i stället.

Sen en tur till Åkermyntan och handlade ett par rödingar till middag. Passade på att köpa ett par fiskgratänger till grabbarna, eller gubbarna., i morgon eftersom de ska ut och fiska. På väg hem ringde hr P och undrade vad han skulle bjuda på i morron. Fiskgratäng tyckte jag. Men de hade de förra gången så det passade inte. Typiskt va. Men med lite eftertanke kom jag på att jag hade lite fläsksnitzel framme så jag får försteka lite och sen får han värma i ugnen. Det blir bra.

Sen var jag så nyfiken på att baka en kaka, äppelkaka med maräng ovanpå som Nettan har gjort. Så nu har jag gjort den också, så det blir lite efterrätt till gubbarna också. Bild kommer senare på kakan.

Kram MrsBettan


Onsdag

Visst är det härligt att bloggen fungerar som vanligt igen. I morse hade jag jätteproblem att överhuvudtaget komma in på nätet. Monia ringde från Spanien och ville ha ett drinkrecept och klart att datorn inte ville med mej just då. Sådan tur att man har lite drinkböcker att slå i, så vi löste receptproblematiken. Monia och Kjell har nämligen så otroligt mycket apelsiner och citroner som blåst ned från träden när stormen svepte över Spanien så de vill ju ta reda på dem. IOnte bara för drinkrecept utan i andra former också.

Det var väl förra veckan de fick världens storm. Allt som fanns utomhus blåste sönder. Solstolar blev bara sopor av och allt flög omkring så hela trädgården såg ut som ett slagfält dagen efter. T.o.m. tegelpannorna flög av. Inte alla, men ganska så många. Pergolan över deras pool fanns att hämta på andra sidan muren som en sopa. Det är synd om dom, det har faktiskt aldrig varit så dåligt väder i sydöstra Spanien som i år. Och snart är 4 månaders vistelse slut. I slutet av februari bär det hem till kalla norden igen.

Kramar MrsBettan

Kommentarer

Beate höll på att på hjärnblödning eftersom hon inte kunde kommentera en del bloggar i kväll. Jag har råkat ut för en smärre härdsmälta - kan inte kommentera hennes blogg. Så nu struntar jag i bloggandet ikväll - tittar in i morron.

Sov gott Kram MrsBettan  (GGGGRRRRR)

Fisketävling

Michis kommenterade att hon kommer ihåg vår Ålandsresa där jag hade skrivit om bästa resan. Den var också jättebra. När Michis var liten följde hon med hr P och mej på en resa till Åland. Vi hade hyrt en liten stuga vid kusten, norr om Mariehamn och hade en båt som vi fick använda. Michis gillar också att fiska så vi hade fisketävling varje dag, och jag tror faktiskt att hon vann varje dag. Hr P agnade på och hon var först ute med sitt metspö och fick upp den ena abborren efter den andra. Och självklart så åt vi väldigt mycket abborre.

En dag åkte vi in till Mariehamn och skulle äta lite gott eftersom vi ändå var där. Gick till en Marina där vi trodde de hade mumsig mat. Beställde varsin wienersnitzel, och den var grymt stor, täckte faktiskt hela tallriken, och vi undrade var våra grönsaker som vi beställt till fanns. Det visade sej att de hade inte fått rum, så under snitzeln låg grönsakerna. Ha, ha,

Sen ville vi ha jordgubbar också till efterrätt och de hade ett självplock inte långt ifrån oss. OK, vi åker in där så vi får lite gubbar. Men inte då, det var nästan renrakat, så den kvällen blev det inga jordgubbar att mumsa på.

Vi hade faktiskt en härlig vecka på Åland, vi bodde liksom på en udde så när solen försvann hos oss kunde vi går över till andra sidan udden och njuta av kvällssolen. Dit släpade vi med oss grillen och vin m.m. som vi satt i solnedgången och njöt av. Härliga minnen.

Kram MrsBettan

Tandhyggan

Så har man då varit i city hos tandhyggan. Fick skjuts av Nettan i morse till t-banan eftersom hon skulle skjutsa Michis och Leon till dagmamman och själv skulle hon till Coop Forum i Vinsta. Tack för det.

Hade gott om tid innan jag skulle till tandhyggan och det var ju bra eftersom det var rea i nästan varenda affär jag passerade. Var inne och kikade men hittade inget speciellt att handla.

Väl tillbaka till t-banan gick jag in på H&M och köpte ett par byxor och en tröja. Provade inte, orkade inte med det, och klart att det inte passade. Skit också. Får byta eländet. Alla lappar sitter kvar liksom kvittot i påsen, men i alla fall.

Nettan var gullig och hämtade mej i Vällingby och det var ju bra eftersom hr P ringde och hade problem med spisen. Ibland krånglar min häll så jag måste ner i proppskåpet och ladda om. Det var för omständigt att förklara i tfn med honom så han fick vänta tills jag kom hem. Och jag var ju hemma 15 min efter att han ringt.

På em har jag tvättat lite handdukar och tumlat och sen har jag gått igenom en del tidningar som jag fått av Nettan.

Och vilken härlig dag det har varit i dag också. Helt underbart att ströva omkring i stan och inte ha bråttom som alla andra verkar ha. Får se vad morrondagen har att erbjuda.

Kram MrsBettan

Utmaning


Har fått en utmaning av Beate så det är lika bra ta den direkt, risken är ju annars att jag glömmer (skyller på min ålder):

OK - vässar nu armbågarna - och pang på frågorna:


Vilken mat äter du ofta?
Fläskkotlett (för det älskar min man)

När du är på kalas, är du personen som sitter eller hjälper du till att duka av?
Jag brukar faktiskt fråga om jag inte får hjälpa till både med avdukning, framplockning av koppar etc samt även disk. Svårt att sitta stilla och inte göra något.

Var sitter du helst när du bloggar?
I arbetsrummet eftersom den stationära PC´n finns där.

Köper du ofta Triss?
Ofta vet jag inte, men det händer kanske 1 gång varannan månad. Ibland oftare.

Vilken stad eller land har varit din bästa semester?
Oj det var svårt. Jag har flera favoriter. Gamla Sovjetunionen, Kina och Egypten. Men, valet går till Sovjet. Bila i Sovjet var en upplevelse man sent glömmer även om man bara fick åka på transitvägar och boka hotell i förväg. En rolig sak som hände var när vi stannade utefter vägen och skulle äta lunch. Jättefin meny lades fram till oss (på ryska). Hr P kunde som tur var en maträtt på ryska så den tog vi. Och ni kan aldrig gissa vad, jodå, fläskkotletter, som på ryska heter katleta svinaja. Vet inte hur det stavas. Till det beställde vi lingondricka. Och vad fick vi in. Jo, en jätteflottig mald biff med sönderkokt potatis och ett glas med lingon i botten och sen vatten. Häftigt. Efter denna lunch stannade vi till på en rastplats och tog varsin öl för att få bort flottet som fortfarande fanns kvar i mun.

Vilken TV-kanal tittar du mest på?
Discovery Channel brukar vi kika på. Sen alla sportkanaler förstås om det finns något spännande att kika på.


Kram MrsBettan

Tandhyggan

Nu ska jag strax hoppa i sängen för i morron ska jag iväg till stan och tandhyggan.

Sov gott

MrsBettan

Solen

Vilken härlig morron. Solen lyser och man blir på ovanligt glatt humör tycker jag. Lika fint som det är idag var det igår kväll. Himlen hade ett underbart sken. Jag var ju bara tvungen att ta en bild, så kolla här



Vilken underbar färg va.

Idag ser det ut så här



Ha en härlig dag för det ska jag ha.

Kramar MrsBettan

Oxfilé

Söndagen har varit en slapp dag. Jag har löst DN:s fredagskryss och hr P lördagskrysset. Sen har vi tittat på SM i skidor för herrar. Jag gillar att titta på skidor, det är alltid så härliga vyer. Denna gång var det från Sundsvall och de hade rikligt med snö. Annat än hos oss Stockholmare som får hålla tillgodo med lite fjun på backen.

Sen blev det löksoppa till lunch, hemlagad förstås med rostade krutonger och ost. Mums.

Till middag blev det baconlindad oxfilé med färsk cypernpotatis och skivade kvisttomater och vitlökssmör, T.o.m. hr P tyckte att det smakade gott.


Sov gott MrsBettan

RSS 2.0